"Nuclear football"

Crna aktovka prati američkog predsjednika gdje god ide. Evo što je u njoj

aktovka
21.01.2016.
u 07:18

Ova crna aktovka, službenog naziva "predsjednikova hitna torba", prati Baracka Obamu gdje god išao.

Crna kožna torba, poznatija i kao "nuclear Football" u sebi sadrži strogo čuvane stvari koje omogućuju američkom predsjedniku da odobri nuklearni napada čak i kad se on nalazi daleko od zapovjednih centara, a ide svugdje gdje ide i predsjednik, piše Business insider.

Aktovku nosi jedan od pet predsjednikovih vojnih pomoćnika i uvijek je na dohvat ruke vrhovnog zapovjednika.

Kako kaže Bill Gulley, bivši direktor vojnog ureda u Bijeloj kući, aktovka sadrži četiri stvari: Prva je crna knjiga o nuklearnim opcijama na 75 stranica, druga je još jedna crna knjiga na 10 stranica, koja sadrži povjerljiva mjesta na kojima se nalaze skloništa za predsjednika, treća je omotnica s deset stranica o tome kako upravljati Hitnim sistemom prijenosa i četvrta je indeks kartica sa šiframa za provjeru valjanosti, prenosi Index hr. 

Vojni pomoćnici odabrani za nošenje aktovke aktovku osposobljeni su da u svega nekoliko minuta pripreme predsjednika za nuklearni napad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?