Nova studija

Covid-19 mogao bi uzrokovati rijetku, ali opasnu infekciju oka?

15.12.2020.
u 16:22

Nova studija sugerira da bi covid-19 mogao uzrokovati rijetku infekciju oka.

U razmaku od dva mjeseca, tri pacijenta koja su patila od covida-19 u njujorškoj bolnici razvila su keratitis, upalu rožnice, koja je potom dovela do infekcije tkiva ili tekućina unutar očne jabučice opasne za vid zvane endoftalmitis.

Profesorica oftalmologije i istraživačica dr. Amilia Schrier ističe da su ovakve infekcije jako rijetke. Imati tri slučaja endoftalmitisa u tako kratkom vremenu izuzetno je rijetko, a budući da su svi bili povezani s covidom, to je bilo potrebno dodatno istražiti, dodala je.

Iako Schrier ne može sa sigurnošću reći da je covid-19 izazvao endoftalmitis, ne može ni isključiti tu mogućnost u potpunosti.

"Od tri pacijenta s ovom infekcijom, jedan je preminuo, drugom je, unatoč herojskim naporima liječnika, uklonjeno oko, a treći je u potpunosti izgubio vid", kazala je Schrier.

Endoftalmitis je vrlo rijetka infekcija, ali može je uzrokovati virus, pojasnila je. Tijekom istraživanja čula je za još neke slučajeve endoftalmitisa kod covid pacijenata. Jedan takav bio je prijavljen u Bostonu, a drugi u Australiji.

Simptomi endoftalmitisa mogu uključivati ​​bol, crvenilo, iscjedak iz oka, oticanje kapaka i smanjeni vid, piše WebMD.

Svi su pacijenti bili u 60-ima i liječeni su na Odjelu za oftalmologiju na Northwell Healthu. Također, tri pacijenta imali su i neke postojeće zdravstvene probleme koji su im mogli pogoršati kliničku sliku nakon zaraze koronavirusom te su ih mogli učiniti osjetljivijima na druge stvari dok su se borili protiv infekcije, kazala je Schrier.

Neobično je da keratitis napreduje do endoftalmitisa, istaknula je Schrier. Studija iz 2012. otkrila je da se u samo 27 od gotovo 10 000 slučajeva tijekom 15 godina razvio endoftalmitis uzrokovan keratitisom, rekla je.

Jedino drugo stanje oka povezano s covidom bio je konjunktivitis koji je blaža infekcija, rekla je Schrier. No, potrebna su dodatna istraživanja koja bi potvrdila vezu između endoftalmitisa i covida-19.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije