Javlja CNN

Coca-Cola i Pepsi napuštaju lobi proizvođača plastike

31.07.2019.
u 12:03

Kompanije COCA-COLA i Pepsi, dva glavna prodavača plastičnih boca s pićem, odlučile su napustiti lobi proizvođača plastike, javlja CNN.

Obje tvrtke bezalkoholnih pića rade na povećanju uporabe ekološki pogodnije plastike, odnosno žele poboljšati infrastrukturu za recikliranje i osigurati da koriste proizvode koji se mogu reciklirati. Nisu se složile s kampanjom Udruženja industrije plastike zbog koje je u državama SAD-a zabrana plastike proglašena nezakonitom.

Ekološki osviještene kompanije

Udruga je zauzela stavove koji "nisu u potpunosti u skladu s našim obvezama i ciljevima", priopćila je prošloga tjedna Coca-Cola, napomenuvši kako se povukla iz grupe ranije ove godine. Pepsi je komentirala kako se pridružila udruzi kako bi naučila o inovacijama o "postizanju kružne ekonomije plastike", no da to nije bio slučaj.

"Prekidanje suradnje s Udruženjem industrije plastike znak je da tvrtke shvaćaju da ne mogu javno promovirati ekološku osviještenost, a pritom financijski podržavati udrugu koja lobira za kontinuiranu uporabu jednokratne plastike", rekao je John Hocevar, direktor organizacije Greenpeace USA Oceans.

Plastika, Coca-Cola i Pepsi

Coca-Cola je u 2017. godini proizvela 3,3 milijuna tona plastike, a za Pepsi podaci te vrste još nisu dostupni. Obje kompanije pokušavaju pronaći načine kako smanjiti upotrebu jednokratne plastike i povećati recikliranje. Također, istražuju alternative plastičnim ambalažama, poput aluminijskih, koje se lakše recikliraju.

Kompanija PepsiCo nedavno je objavila kako će se njena voda Aquafina već sljedeće godine prodavati u aluminijskim limenkama.

"Rješavanje plastičnog otpada jedan je od mojih glavnih prioriteta“ izjavio je Ramon Laguarta, izvršni direktor tvrtke PepsiCo.

Pepsi se obvezala da će do 2025. koristiti samo ambalažu koja je biorazgradiva, koja se može kompostirati ili reciklirati, a Coca-Cola je obećala da će unutar sljedećih 11 godina prijeći na izradu boca i limenki koje se barem 50% sastoje od recikliranog materijala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije