WHO:

Cjepivo protiv zika virusa za 18 mjeseci

zika virus
12.02.2016.
u 12:55

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je danas kako će biti potrebno 18 mjeseci za obavljanje kliničkih testova cjepiva protiv virusa zika na ljudima.

Pomoćnica generalnog direktora SZO za zdravstvene sustave i inovacije Marie-Paule Kieny rekla je da postoje dva kandidata za cjepivo koja bi se mogla naći u proizvodnji.

Jednu je napravio američki Nacionalni institut za zdravlje, a drugu kompanija Bharat Biotech iz Indije.

 Marie-Paule Kieny je rekla da će u narednih nekoliko tjedana liječnici moći ustanovitivezu između zike i dva poremećaja - mikrocefalije kod beba i Guillain-Barre sindroma kod odraslih.

"Bit ćemo sigurni za nekoliko tjedana, ali je veza između zike i Guillain-Barre  sindroma vrlo vjerojatna", rekla je Kieny.

Guillain-Barre  sindrom je neurološki poremećaj u kojem imunološki sustav napada vlastita tkiva perifernog nervnog sustava.

Simptomi bolesti su slabost u mišićima, otežano disanje, promjena krvnog tlaka i pulsa, gubitak osjećaja za promjenu temperature, a može nastati i paraliza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije