summit G7

"Cirkus" zvan G7 prilika čelnicima da se grle, šale i zadirkuju

AP
11.06.2021.
u 21:24

Nakon parade svjetskih čelnika pred novinarima i šetnje po plaži američkog predsjednika Joe Bidena ni manje ni više nego ruku pod ruku s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, britanski premijer Boris Johnson okarakterizirao je u četvrtak samit G7 kao "golemi medijski cirkus".

Susreti na vrhu zemalja G7 su opće poznati po dosadnim naslikavanjima na kojima se predsjednici država i vlada iz petnih žila trude izgledati prirodno u bizarnom kontekstu - poput susreta s drugim svjetskim čelnikom na maloj, zabačenoj engleskoj plaži.

Pod sivim engleskim nebom, raskuštrani premijer Johnson i njegova nova supruga Carrie pozdravljali su čelnike G7 i njihove partnere na posebnom izgrađenom drvenom mostiću uz Atlantik.

Nakon što su se okupili za zjedničku fotografiju, uz pridržavanje mjera fizičke distance, njemačka kancelarka Angela Merkel požurila je Johnsona naprijed i rekla mu: "Ti vodiš".

Macron je zastao na začelju i razmijenio nekoliko riječi s talijanskim premijerom Mariom Draghijem, nakon čega je prišao Biden i obgrlio francuskog predsjednika koji mu je uzvratio zagrljaj.

Hodali su smješkajući se, ruku pod ruku i razgovarali o državničkim poslovima.

Elizejska palača je priopćila da su Macron i Biden razgovarali o tome "kako demokraciju učiniti učinkovitijom za srednju klasu te da se s Kinom ne bi trebalo sukobljavati, ali treba braniti svoje vrijednosti i interese".

Otvarajući samit, Johnson je rekao da bi to trebalo biti izrazito važno nakon ove "zlosretne pandemije", zapitavši se ne bi li čelnici možda mogli stvari raditi na "rodno neutralniji, više ženstvenij način".

Naredivši medijima da napuste sastanak nakon njegovih uvodnih riječi, Johnson je rekao: "Ovi bi trebalo biti čavrljanje pored kamina između velikih demokracija svijeta, a pretvorilo se u golemi medijski cirkus u kojem se moramo međusobno pozdravljati po nekoliko puta".

Toliko je sve bilo nezgrapno i nelagodno zbog izrežiranih susreta da se američka prva dama Jill Biden pomalo narugala, kazavši: "Osjećam se kao na vjenčanju", a Johnson, kojemu je ovo treći brak, uzvratio je da se osjeća kao da "hoda do oltara".

Biden je novinarima kazao da idu malo plivati, glumeći strogoću: "Svi u vodu!".

Na pitanje što će reći ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kada se sljedeći tjedan sastanu u Ženevi, odgovorio je: "Reći ću vam nakon što njemu kažem".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije