Bankarstvo

Cipar ukinuo ograničenja za transfer kapitala iz doba krize

jhkgk
07.04.2015.
u 13:49

Bili su jedina zemlja eurozone koja je u krizi uvela kapitalna ograničenja, no tretman su olabavili u dva navrata. Primili su 10 mlrd. eura pomoći MMF-a

Cipar je ukinuo posljednje preostale kapitalne kontrole u bankarskom sustavu koje je uveo u ožujku 2013. godine. Kako prenosi BBC, više ne vrijedi mjesečni limit od 20.000 eura, odnosno 22.000 dolara, za prijenose novca građana u strane banke, odnosno 10.000 eura za putnike koji novac iznose iz zemlje za potrebe putovanja. Bili su jedina zemlja eurozone koja je u krizi uvela kapitalna ograničenja, no tretman su olabavili u dva navrata, posljednji put u siječnju. Primili su 10 mlrd. eura pomoći MMF-a nakon što su tamošnje najveće banke gotovo propale zbog gubitaka od ulaganja u Grčku, a mjere koje su uveli bile su dio uvjeta za odobravanje pomoći MMF-a. Predsjednik Cipra Nicos Anastasiades poručio je da se zemlja dobro oporavlja unatoč trogodišnjoj recesiji, a ukidanje kapitalnih kontrola iskaz je povjerenja u bankarski sustav koji, kako kaže, sada potpuno neovisan od grčkih bankarskih institucija, može krenuti dalje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?