međunarodna tržišta

Cijene nafte iznad 79 dolara

nafta
23.01.2024.
u 18:32

Cijene nafte stabilizirale u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 79 dolara budući da je pojačana opskrba iz Libije i Norveške zasjenila geopolitičke napetosti i poremećaje u proizvodnji u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 58 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 79,48 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,50 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 45 centi nižoj cijeni, od 74,31 dolar. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1,36 dolara.

Tržišta je jučer uznemirilo zatvaranje terminala za gorivo ruskog Novoteka na Baltiku zbog požara koji je izazvao ukrajinski dron. Problemi na terminalu nadovezali su se na smanjenu proizvodnju u SAD-u zbog ekstremno niskih temperatura.

Napetost se zaoštrila i na Bliskom istoku, gdje su američke i britanske snage u ponedjeljak ponovo napale položaje pokreta Ansar Allah u Jemenu.

U utorak nervoza se stišala nakon što su najnoviji podaci pokazali pojačanu opskrbu iz Norveške i Libije pa se pozornost ponovo preusmjerila na posustalo gospodarstvo i na potražnju. 

Norveška proizvodnja nafte porasla je u prosincu na 1,85 milijuna barela dnevno, nadmašivši iz studenog i prognoze analitičara, prema podacima Norveške uprave za morske poslove (NOD). U studenom iznosila je 1,81 milijun barela dnevno.

Libija je pak u ponedjeljak obnovila proizvodnju na naftnom polju Sharara kapaciteta 300.000 barela dnevno nakon okončanja prosvjeda koji su zaustavili rad početkom mjeseca.

"Trgovci procjenjuju ekonomske izglede, kamatne stope, OPEC+ i rizik od prekida opskrbe zbog situacije u Crvenom moru. Situacija nam danas nije ništa jasnija no što je bila prije nekoliko tjedana, ni za jedan od tih faktora", rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedjeljak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 57 centi, na 79,70 dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije