Rusija u Recesiji

Cijena nafte prepolovila rubalj, ekonomija pala za 4,5 posto

Russia's President Vladimir Putin (R) meets with Gazprom's Chief Executive Alexei Miller at the Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, in this October 29, 2012 file photo. To match Special Report RUSSIA-CAPITALISM/GAS  REUTERS/Aleksey Nikolskyi/RIA Novos
Foto: Reuters (Ilustracija)
18.12.2014.
u 10:19

Panika u Rusiji, “crni utorak” – pišu ruski mediji, a Rusi kupuju kavu, čaj, dolare, skupe automobile, uvozni namještaj, jer rubalj slobodno pada. Svi su zabrinuti u zemlji koja trpi ogroman udar jer se pod udarom sankcija i prepolovljene cijene nafte, prepolovila i vrijednost rublja. Ruska Federacija živi ponajviše od nafte i plina, tim se prihodima financira polovica proračuna i pad cijena nafte koji je razveselio hrvatske vozače Ruse je bacio u očaj.

– Ne mogu više putovati u inozemstvo, ušteđevina mi se prepolovila – kaže mladi Moskovljanin, a starija sugrađanka za sve krivi aneksiju Krima.

– Na Krimu nema ničega, ni struje ni vode, sve im moramo osigurati, možemo li to sebi priuštiti – pita.

– Moramo živjeti u novoj stvarnosti, osloniti se na vlastite snage i dati šansu supstituciji uvoza – kaže Elvira Nabjulina, guvernerka ruske Narodne banke, koja je dizanjem referentnih kamatnih stopa s 10,5 na nevjerojatnih 17 posto pokušala zaustaviti strmoglav pad rublja. Neuspješno, jer rubalj je tzv. naftna valuta i vrijednost mu ovisi o cijeni nafte.

Financiranje rata

Oslonac na vlastite snage promovira i ruski predsjednik Vladimir Putin, čija popularnost je još visoka. Hoće li tako i ostati, ako se ostvari prognoza Narodne banke da će godina početi padom ekonomije 4,5 posto? Za spas rublja ove godine je potrošeno 80 milijardi dolara, devizne rezerve su na 418 milijardi dolara. Analitičar Sberbanke Vladimir Pantjušin kaže kako rezerve jesu najniže u pet godina, ali su daleko od samo 15 milijardi dolara, koliko su bile kad je kriza udarila Rusiju 1998. Oglasio se i šef ruske vanjske tajne službe Mihail Fradkov.

– Washington i njegovi saveznici žele srušiti Putina s vlasti, zato su uveli sankcije, napali rubalj manipulacijama cijene nafte. Nitko ne želi jaku i neovisnu Rusiju – rekao je Fradkov za Bloomberg. Na ulice su u međuvremenu izašli liječnici, jer će mnogi ostati bez posla u zdravstvenoj reformi.

– Imaju novaca za rat u Ukrajini, ali nemaju za bolnice – kaže prosvjednica.

Koliko Rusija može izdržati? Ekonomski analitičar Željko Lovrinčević kaže da je najvažnije pitanje povjerenja Rusa u domaći financijski sustav.

– Dobro je sve dok Rusi ne počnu dizati svoje depozite – kaže Lovrinčević. Rusija je objektivno već na rubu, jer puno toga ovisi o cijeni nafte. A ona se stropoštala i zato što su južnoameričke zemlje u teškom stanju, pa plasiraju velike količine na tržište i zbog američke nafte iz škriljevca, ali zacijelo i želje da se poljulja opasni ruski režim koji je zaprijetio novim velikim ratom usred Europe.

– Rusija ima dovoljno rezervi da preokrene pad rublja, a pad je rezultat nečijeg igranja na osjećaje – poručio je sugrađanima premijer Dmitrij Medvedev s hitnog sastanka s ministrima financija i ekonomije te šefovima velikih kompanija.

Prodaju devizne rezerve

Nakon toga Rusija je prodala sedam milijardi dolara deviznih rezervi i uspjela ublažiti pad rublja.

Apple je objavio da više neće prodavati on-line u Rusiji jer rubalj gubi vrijednost dramatičnom brzinom. Potonula je i burza - Google sa 352 milijarde dolara postao je vrijedniji od svih kompanija na moskovskoj burzi (325 milijarde dolara).

– Dio raspleta ovisi i o tome hoće li Rusija naći izvore financiranja negdje drugdje nakon što joj je pristup zapadnom sustavu zapriječen – kaže Lovrinčević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije