KAZNA OD TRI GODINE

Čedo Čolović, osumnjičen za špijunažu nagodio se sa srpskim Tužiteljstvom

policija
Marko Lukunic/PIXSELL
05.09.2016.
u 13:55

Čedo Čolović (57) je bivši časnik vojske samozvane Republike Srpske Krajine, a uhićen je dok je bježao u Hrvatsku

Čedo Čolović, osumnjičen za špijunažu u korist Hrvatske, nagodio se s Tužiteljstvom za kaznu zatvora od tri godine, doznaje RTS.

Ponuda je stigla danas na Viši sud, a o njoj će odlučivati sudac za prethodni postupak.

Tužitelj je sucu za prethodni postupak ranije predložio da odredi pritvor zbog opasnosti od bijega, da ne bi utjecao na svjedoke, da ne bi ponovio kazneno djelo špijunaže, kao i zbog uznemiravanja javnosti, a za navedeno kazneno djelo je predviđena kazna zatvora preko 10 godina, priopćeno je iz Tužiteljstva.

Podsjetimo, Viši sud u Beogradu odredio je u nedjelju pritvor do 30 dana Čoloviću, uhićenom pod sumnjom da je u Srbiji špijunirao u korist Hrvatske. Sudac za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu donio je rješenje na osnovi prijedloga Tužiteljstva, potvrdila je glasnogovornica suda Tanja Koljenšić.

Čolović koji je uhićen u petak, policijsko zadržavanje od 48 sati isteklo je i on je nakon toga saslušan u Tužiteljstvu.

Dvojno državljanstvo

Prema tvrdnjama beogradskih medija, uhićeni Čedo Čolović je 57-godišnji bivši časnik vojske samozvane Republike Srpske Krajine, podrijetlom iz Drniša, s dvojnim državljanstvom Srbije i Hrvatske.

Tužiteljstvo je ranije priopćilo da je do 1990. godine živio i radio u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mjesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

Komentirajući ovu špijunsku aferu, bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Momir Stojanović izjavio je za beogradske medije kako treba utvrditi koje je sve podatke otkrio nekadašnji pripadnik tzv. VRSK (vojske republike srpske krajine), osumnjičen za špijunažu u korist Hrvatske, te tko su mu sve bili pomagači, jer je "riječ o otkrivanju cijele mreže osumnjičenih".

Orešković: Nije hrvatski špijun

Premijer u odlasku Tihomir Orešković je u intervjuu za HRT kazao kako je o tome razgovarao s ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije Danielom Makrićem koji mu je kazao kako uhićena osoba nije hrvatski špijun.

- Znamo da je bio major JNA i da se u vrijeme Domovinskog rata borio na srpskoj strani - kazao je Orešković. Više informacija očekujemo od Ministarstva vanjskih poslova, dodao je tada Orešković i izrazio uvjerenje da je riječ o jednoj provokaciji iz Srbije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije