Sofija

Bugarski predsjednik uložio veto na kupovinu borbenih aviona F-16

23.07.2019.
u 21:56

Bugarski predsjednik Rumen Radev uložio je veto na spornu kupovinu američkih borbenih zrakoplova F-16 pozivajući se na previsoku cijenu, slabu opremu i povećanje proračunskog deficita koje sa sobom donosi ta narudžba.

"Bugarskoj treba multifunkcionalan zrakoplov" s "punim paketom oružja i opreme te s obukom" pilota, istaknuo je predsjednik države ocijenivši da ti uvjeti nisu ispunjeni kod ovog ugovora, najvećeg koji je Sofija zaključila na vojnom polju nakon pada komunizma.

Desna većina u parlamentu je u petak ratificirala kupnju osam F-16 za 1.256 milijarda dolara pošto Bugarska, članica NATO-a od 2004., godinama nastoji zamijeniti svoju zastarjelu flotu MiG-ova 29 sovjetske proizvodnje.

Oporba je oštro kritizirala izbor F-16 i boljom ocijenila ponudu švedskog Gripena koja je uključivala deset aviona.

Zbog ubrzanog postupka ratifikacije "nije jasno pitanje cijene, roka isporuke i odštete u slučaju kašnjenja", istaknuo je predsjednik.
Ovaj veto obvezuje parlament da se ponovo očituje o ugovoru. Ako parlament i drugi put potvrdi ugovor, predsjednik neće moći uložiti veto, prenose agencije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije