Zbog pandemije koronavirusa

Bugarska odgađa aktivnosti na uvođenju eura

30.03.2020.
u 14:03

Bugarska je odgodila svoje aktivnosti na uvođenju eura, nakon globalnog ekomomskog pada izazvanog  pandemijom koronavirusa. Guverner bugarske Središnja banke Dimitar Radev, izjavio je u ponedjeljak kako će njegova zemlja odgoditi proces pristupa eurozoni do sljedeće godine. Radev je kazao za privatni kanal Nova TV da "vremenski okviri za pridruživanje bankovnoj uniji i mehanizmu tečajne liste više nisu realni". Vlada je ranije priopćila kako Bugarska želi ući u dvogodišnji proces koji bi doveo do pridruženja eurozoni, nazvan ERM II, u srpnju ove godine. Vlada se nadala kako će brzi ulazak u eurozonu garantirati Bugarskoj dublju integraciju u Europsku Uniju.
Radev je kazao da odgoda do 2021. godine ne bi bila "fatalna". Ipak je upozorio kako zemlja ne bi trebala čekati na novi ciklus ulaska u monetarnu uniju kako je učinila tijekom globalne financijske krize iz razdoblja 2008.-2009.
Bugarska je jedna od najsiromašnijih članica EU, ali od 1997. održava stabilan tečaj svoje nacionalne valute leva prema euru, prenosi Associated Press.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?