MAĐARSKO ministarstvo vanjskih poslova

Budimpešta pozvala ruskog veleposlanika nakon što je ruska TV oblatila mađarsku revoluciju iz 1956.

MAĐARSKO ministarstvo vanjskih poslova
26.10.2016.
u 07:38

MAĐARSKO ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo ruskog veleposlanika u Budimpešti nakon što je ruska državna televizija na sramotan način spominjala mađarsku pobunu 1956., objavilo je to ministarstvo danas.

"Vrlo jasno ćemo dati na znanje da nikome nećemo dozvoliti da se nedostojno odnosi prema pobuni iz 1956. i njezinim junacima", navela je državna agencija MTI.

Pobuna Budimpešte, čiju je 60. obljetnicu Mađarska obilježila u nedjelju, je na ruskom državnom kanalu Rossia 1 nazvana običnim metežem. Tom prilikom je također rečeno da su tisuće bivših nacista tada oslobođene.

Tom prilikom je također rečeno da je "Zapad, s pukovnijama nacista" vodio pobunu protiv komunističkih vlasti, a tu optužbu Budimpešta drži neprihvatljivom.

Pobunu 23. listopada 1956. su sovjetske snage ugušile u krvi, pri čemu je ubijeno 2000 osoba i 200.000 Mađara je otišlo u izgnanstvo. Više od 300 osoba je pogubljeno, među kojima premijer Imre Nagy.

Prema nedavnom istraživanju instituta Levada, polovica ispitanih Rusa smatra da je SSSR s pravom ugušio mađarsku pobunu 1956.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije