Jeziva iskustva

Buđenje na operaciji: Čula sam da režu i osjećala bol, brojala sam svaki šav

operacija
25.05.2016.
u 09:59

Buđenje za vrijeme opće anestezije se događa u jednoj na svakih 10000 operacija, a prema iskustvu stvarnih ljudi najgori dio je osjećaj paralize, gušenja i straha

Ležanje u paralizi na operacijskom stolu, osjećajući svaki rez i pokret kirurgovog noža bez mogućnosti ispuštanja glasa - jedna je od najgorih noćnih mora koju može zamisliti pacijent koji se sprema na operaciju.

"Mislila sam da više nikad neću moći ništa i da su liječnici uklonili sve s mene osim duše", "čuo sam kako režu, ali se nisam mogao pomaknuti niti proizvesti zvuk" samo su neke od jezivih priča iskustva buđenja na operacijskom stolu. Dolazak k svijesti tijekom operacije nije novi pojam, a ovo je samo jedna od jezivih priča pacijenata, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Oxford koji su u prvoj studiji te veličine analizirali stvarne slučajeve, piše Daily Mail.

Taj fenomen nasreću iskusi tek jedan pacijent od njih 10 tisuća, a preka 153 izolirana slučajeva buđenja na operaciji.

Slučaj Sarah Newton

Sarah Newton (32) iz Velike Britanije išla je na operaciju želuca i kralježnice. Ona se sjeća kako su joj postavili cijevčicu u ruku, potom joj se zamračilo, a sljedeće čega se sjeća je jaka bol. 
"Osjećala sam kako režu, kako mi je cijeli trbuh otvoren. Nisam bila sigurna sanjam li ili ne. Čula sam ih kako komentiraju krvarenje i pokušala sam vrisnuti, no nisam uspjela proizvest zvuk. Pokušala sam promigoljiti prstima, no nitko nije ništa primijetio. Osjećaj zarobljenosti je bio gori od boli. Osjetila sam čistu paniku, mislila sam da ću umrijeti." 
Sjetila se kako joj je kirurg prije operacije objašnjavao da će joj trbuh zadnji rezati, pa je malo utjehe pronašla u tome što se probudila pred sami kraj. Kako bi odvukla misli i smirila se, brojala je svaki šav.
Sarah se je bila budna punih 40 minuta svoje operacije, a prvu stvar koju je povikla u bolničkoj sobi bila je "bila sam budna!", a anesteziolog je priznao kako je zamijenio svoju uobičajenu praksu tj. redoslijed davanja određenih anestetika. Ispričao se, a bolnica joj je isplatila 30 tisuća funti odštete, prenosi express.hr. 

Bol je kod većine prisutna, no umanjena

Pacijenti tvrde kako nisu osjećali bol u svom punom intenzitetu, već prije osjećaj zatezanja, škakljanja i gušenja. Osim toga, za većinu je neugodno iskustvo bilo slušanje razgovora liječnika, bilo da su komentirali samog pacijenta ili tijek operacije.
Do buđenja usred operacije najčešće dolazi zbog nedovoljne doze anestetika ili pak neosjetljivosti organizma na lijekove, a iskustvo "budnosti" obično traje oko pet minuta, izvijestili su istraživači.

Pod anestezijom smo u stanju blage kome

Ono što liječnici govore pacijentima, da pod anestezijom spavaju, je zapravo neistina. Studija provedena u SAD-u otkrila je kako prilikom kirurških zahvata, kombinacija lijekova pacijentov mozak dovodi u stanje nesvijesti, jedne vrste reverzibilne kome. Zato tijekom operacije, nisu u stanju sanjati. Mozak je zapravo na neki način umrtvljen. Moždne funkcije su tada na razini onih pacijenata koji su u komi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije