rat u ukrajini

Britanski obavještajci objasnili zašto ni Rusija ni Ukrajina ne mogu ostvariti napredak u ratu

liveuamap.com
03.11.2023.
u 17:55

Ni ukrajinske ni ruske snage ne mogu probiti liniju fronta u Ukrajini zbog čvrste protuzračne obrane obje strane i duge linije kontakta koju je potrebno držati, smatraju britanski obavještajci.

Pregled obavještajnih podataka pokazuje da su operacije proteklih tjedana pokazale nastavak trenda otkrivenog na početku rata: ako su ostali faktori jednaki, ravnoteža kopnene borbe općenito ide u prilog obrambenim snagama.

Ukrajinska ofanziva ostaje relativno statična između dvije glavne linije dobro pripremljenih ruskih obrambenih položaja na jugu Ukrajine, stoji u pregledu. Ruska ofanziva velikih razmjera naišla je na snažnu ukrajinsku obranu kod Avdiivke.

Glavni faktor ovog fenomena, najvjerojatnije, bilo je relativno slabljenje taktičkih aviona, kaže se u pregledu. Obje strane održavaju pouzdanu protivzračnu obranu, koja ne dopušta borbenim avionima da pruže učinkovitu zračnu podršku jurišnim operacijama, prenosi Klix.ba.

Osim toga, geografski opseg sukoba komplicira izvođenje napadnih operacija. Objema je stranama teško prikupiti neiskorištene udarne snage sposobne za proboj, budući da je većina mobiliziranih trupa potrebna za održavanje kontaktne linije duge 1.200 km.

Valerij Zalužni, vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ukrajine, smatra da rat s Rusijom prelazi u novu fazu - "pozicijsko" ratovanje sa statičnim i iscrpljujućim bitkama. Da bi napredovali, Ukrajini su potrebne visoke tehnologije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?