LONDON

Britanija prva zemlja koja je odobrila 'bivalentno cjepivo' protiv Covida

15.08.2022.
u 14:48

Britanija je  prva zemlja koja je odobrila cjepivo protiv COVID-19 koje djeluje i protiv prvobitne i omikron varijante virusa.

Britanski regulator za lijekove (MHRA) odobrio je takozvano bivalentno cjepivo  koje je proizvela američka farmaceutska kompanija Moderna, kao treću dozu za odrasle.

Odluka agencije zasnovana je na kliničkim istraživanjima koja pokazuju da je dodatna doza izazvala “snažan imunološki odgovor” i protiv omikrona (BA.1) i protiv prvobitne varijante virusa iz 2020. godina, saopćila je agencija.

MHRA je također navela istražnu analizu u kojoj je utvrđeno da cjepivo stvara dobar imunološki odgovor protiv trenutno dominantnih omikron podvarijanti BA.4 i BA.5.

- Prva generacija cjepiva protiv COVID-19 koja su se koristila u Britaniji nastavlja pružati značajnu zaštitu i spašavati živote - izjavila je čelnica MHRA, June Raine, u saopćenju za javnost.

- Ono što nam bivalentno cjepivo pruža ojačano je sredstvo u našim naporima da se zaštitimo od ove bolesti dok virus nastavlja evoluirati - navodi ona, prenosi Reuters.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?