izvor iz britanske vlade

Britanija je 'spremna' za sporazum sa EU o Brexitu

06.08.2019.
u 17:30

Britanija je "spremna i voljna" za sporazum o napuštanju Europske unije ukoliko Bruxelles bude ponovno pregovarao o sporazumu, izjavio je u utorak visoki izvor iz britanske vlade, negirajući da je Brexit bez sporazuma središnji dio plana britanskog premijera Borisa Johnsona.

Johnson, koji je preuzeo premijersku dužnost prije dva tjedna, zauzeo je oštar stav prema EU, zahtijevajući od bloka da pokaže spremnost na izmjene sporazuma koji je dogovorila njegova prethodnica Theresa May kako bi se osiguralo britansko napuštanje bloka.

Njegovo inzistiranje da Britanija intenzivira pripreme za napuštanje bloka bez sporazuma ukoliko Bruxelles odbije da ponovno pregovara, dovelo je do pada vrijednosti funte i navelo je neke zastupnike da posumnjaju da je njegov krajnji cilj Brexit bez sporazuma.

U izvješću u novinama The Guardian navode se riječi diplomata EU kako vjeruju da je Brexit bez sporazuma "središnji scenarij vlade".

Vladin izvor kazao je da nije riječ o tome, ali da EU mora uvidjeti da Johnson ne može ponovno predlagati sporazum koji je britanski parlament odbijao tri puta, što je dovelo do ostavke njegove prethodnice Therese May.

- Mi želimo sporazum. Žalosno je što oni ne žele da pregovaraju s nama - kazao je izvor koji je tražio da ostane anoniman, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?