GLOBALNI SUKOB

Britanci izračunali gdje će početi 3. svjetski rat i tko će biti glavni akteri

mornarica
23.02.2016.
u 16:31

Novinar britanskog Independenta Peter iznio je svoju teoriju o mogućoj lokaciji sljedećeg globalnog sukoba.

Smatra kako opasnost od Trećeg svjetskog rata prijeti u Južnokineskom moru, gdje bi jedna Kina i SAD mogle krenuti u novi sukob.

"Amerikanci imaju najveći vojni proračun i mogu se smatrati militarističkom nacijom. Kina je uvjerljivo druga po potrošnji na vojsku te svoj proračun stalno povećava", piše Independent.

Podsjetimo kako je prije tri tjedna došlo do incidenta, kada je američki razarač USS Curtis Wilbur uplovio u Južno kinesko more za koje Kina, Tajvan i Vijetnam tvrde kako je njihovo, u sklopu operacije kojom se želi onemogućiti ograničavanje slobodne plovidbe.

Popham svoju teoriju obrazlaže tzv. "Tukididovom zamkom", nazvanom po atenskom povjesničaru i generalu koji je u svojem velikom djelu "Povijest Peloponeškog rata" opisao rat između Atene i Sparte. Tukidid je iznio tezu po kojoj je jedan od glavnih uzroka rata bio uspon Atene, koji je uzbunio Spartu, prenosi Index hr. 

"Sličan poredak dogodio se i na početku Prvog svjetskog rata, a slična situacija se ponavlja i danas kada Amerikanci sa sve većim nepovjerenjem gledaju prema ekonomskom i vojnom usponu Kine", piše novinar Independenta.

I kineski predsjednik Xi Jinping je u rujnu prošle godine u Seattleu komentirao mogućnost "Tukididove zamke":

"Kina želi produbiti svoj odnos sa SAD-om u pitanju razvoja obje zemlje, kao i strateških ciljeva. U svijetu ne postoji Tukididova zamka. No, ako će velike zemlje konstantno ponavljati iste strateške pogreške, mogle bi za sebe stvoriti takve zamke", rekao je kineski predsjednik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?