Kirgistan

Britanac uhićen jer je tradicionalno jelo nazvao "konjskim penisom"

kobasice
03.01.2016.
u 22:20

 Britanac zaposlen u rudniku zlata u Kirgistanu uhićen je i prijeti mu pet godina zatvora jer je tradicionalno kirgisko jelo nazvao "konjskim penisom".

Michael Mcfeat, zaposlen u kanadskoj tvrtki Centerra Gold, koja je vlasnica rudnika Kumtor, uhićen je u nedjelju rano ujutro pod optužbom za poticanje na rasnu mržnju.

Može biti osuđen na između 3 i 5 godina zatvora jer je na društvenoj mreži Facebook u četvrtak postavio fotografiju svojih kirgiskih kolega za stolom i objasnio da prigodom proslava Nove godine neki Kirgistanci čekaju u redu kako bi dobili "specijalnu poslasticu, konjski penis", rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova, prenosi AFP.

Radi se o kobasici od konjskog mesa "šušuk". Jela na bazi konskog mesa su na cijeni u Kirgistanu i Kazahstanu, gdje su nakon pada SSSR-a ponovo na cijeni nomadske tradicije.

Više od 120 djelatnika rudnika Kumtor, koji predstavlja 10 posto gospodarske proizvodnje Kirgistana, potpisalo je peticiju kojoj se traži uhićenje tog Britanca, navodi ministarstvo u priopćenju.

Britanac se prije uhićenja porukom ispričao Kirgistancima.

Veleposlanstvo Velike Britanije priopćilo je da je u kontaktu s lokalnim vlastima i Centerrom i spremno je ponuditi Mcfeatu potrebu konzularnu pomoć.

Poslije poruke na Fejsbuku, zaposleni u rudniku su stupili u štrajk, ali su se poslije nekoliko sati vratili na posao.

Makfit je umeđuvremenu izbrisao poruku i izvinio se svima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije