Jack Letts iz Oxforda

Britanac u Siriji optužen zbog pripadnosti ISIL-u

isil
28.10.2017.
u 13:18

Dvadesetjednogodišnji Jack Letts iz Oxforda u Velikoj Britaniji optužen je za pripadanje tzv. Islamskoj državi, kazali su dužnosnici Rojave, kurdske regije Sirije.

Letts je otputovao u Siriju 2014. godine, gdje ga je kasnije zarobila kurdska grupa YPG, nakon što je napustio teritorij pod kontrolom ISIL-a.

Dužnosnici su za BBC kazali da je Letts zarobljen u svibnju 2017. godine.

U priopćenju koje je BBC zaprimio od samoproglašene autonomne regije Demokratske Federacije Sjeverne Sirije, također poznate kao Rojava, navodi se da je Letts odveden u zatvor u Qamishliju na toj teritoriji.

U priopćenju se također navodi da je ovaj slučaj i dalje pod istragom lokalne policije Rojave.

Ovo je prvi put da su kurdske snage potvrdile da su zarobile Lettsa kao ratnog zatvorenika.

Letts se oženio u Iraku i ima dijete.

Njegovi roditelji su negirali da je on otišao u Siriju kako bi se borio s ISIL-om, te su čak započeli peticiju u kojoj se tvrdi da je on "nestao na crnoj lokaciji u stilu Guantanama" na teritoriji pod kontrolom Kurda.

Međutim, Sinam Mohamad, predstavnica Demokratske Federacije Sjeverne Sirije za Europu, za BBC je kazala da sudska tijela njene regije poštuju međunarodna ljudska prava i da Lettsa tretiraju u skladu sa Ženevskom konvencijom i međunarodnim standardima za ljudska prava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije