eu

Brexit i službeno odgođen do 31. siječnja

SkyNews
29.10.2019.
u 21:27

Novo odgađanje Brexita do 31. siječnja službeno je usvojeno u Europskoj uniji, objavio je danas preko Twittera predsjednik Europske komisije Donald Tusk i pozvao Britance da na najbolji način iskoriste to produženje.

Zemlje članice EU danas su i formalno odobrile zahtjev za odlaganje izlaska Velike Britanije iz Unije, nakon što su dobile pismo s pristankom britanskog premijera Borisa Johnsona.

"Dvadesetsedmorica su službeno usvojila odlaganje. To je možda posljednje", napisao je na Twitteru Tusk i rekao kako također želi reći zbogom Britancima jer mu se misija završava.

Tusk napušta funkciju krajem studenoga. 

"Molim vas iskoristite na najbolji način to odlaganje. Držim vam palčeve", napisao je Tusk.

U odluci Europskog vijeća, koja je usvojena kroz pisanu proceduru, kaže se da Velika Britanija tijekom razdoblja produženja ostaje punopravna članica sa svim pravima i obvezama, prenose agencije.

U propratnoj deklaraciji Europskog vijeća isključuje se mogućnost ponovnog pregovaranja o sporazumu o razdruživanju, te ističe da "bilo kakva jednostrana obveza, izjava ili akt Velike Britanije mora biti kompatibilna sa slovom i duhom sporazuma o razdruživanju".

Europsko vijeće također podsjeća Veliku Britaniju na njenu obvezu da djeluje konstruktivno i odgovorno tijekom produženja te da se treba "suzdržati od bilo kakve mjere koja bi mogla ometati dostizanje ciljeva Unije, posebno tijekom sudjelovanja u donošenju odluka u Uniji", prenosi Beta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije