Novinar Nicolas Henin

Bivši talac ISIS-a: Zračni napadi u Siriji su zamka

napadi u siriji
04.12.2015.
u 09:05

"Pobjednik u ovom ratu neće biti strana koja ima najnovije, najskuplje i najsofisticiranije oružje nego ona koja uspije pridobiti stanovnike Sirije na svoju stranu", rekao je Henin

Francuski novinar Nicolas Henin koji je proveo deset mjeseci kao talac Islamske države protivi se zračnim napadima u Siriji, tvrdeći kako su oni zamka i za Veliku Britaniju i za druge članice koalicije.

Henin je u intervjuu za The Syria Campaign rekao kako bi na područjima u Siriji koja su pod kontrolom opozicije trebalo zabraniti prelete i zračne napade.

"Pobjednik u ovom ratu neće biti strana koja ima najnovije, najskuplje i najsofisticiranije oružje nego ona koja uspije pridobiti stanovnike Sirije na svoju stranu. Stotine hiljada izbjeglica napušta svoje domove a to je sve što ISIS želi - dobiti njihovu zemlju", rekao je Henin te dodao kako zračni udari Međunarodne koalicije nisu naštetili džihadistima već su samo ljude gurnuli u njihove ruke.

"Mi moramo ohrabriti lokalno stanovništvo - i to je ključ rješenja ove situacije - moramo im dati da ima nade za političko rješenje. Tada će se Islamska država urušiti, i izgubiti teritorij vrlo brzo. Međunarodna koalicija mora donijeti odluku da će regije koje su pod kontrolom opozicije u Siriji biti zona u kojoj će biti zabranjeni letovi - i međunarodnih snaga, i Rusije i Bašara al Asada. Ako se osigura sigurnost lokalnom stanovništvu, to će biti pogubno za ISIS", objasnio je francuski novinar i dodao da na ovaj način Zapad samo povećava snagu ISIS-a i tragediju naroda Sirije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije