Juan Carlos

Bivši španjolski kralj pod istragom zbog primanja mita

08.06.2020.
u 18:53

Bivši španjolski kralj Juan Carlos pod istragom je zbog navodnog primanja mita, povezanog s ugovorom za brzu željeznicu u Saudijskoj Arabiji, kazao je španjolski državni odvjetnik u ponedjeljak.

Istraga državnog odvjetnika bit će usredotočena na "razgraničenje ili izuzimanje kaznene odgovornosti za djela" koja su se dogodila nakon abdikacije Juana Carlosa u lipnju 2014., navodi se u priopćenju.

Španjolske vlasti zadužene za korupciju i gospodarski kriminal istražuju od 2018. slučaj poznat u Španjolskoj kao "afera pustinjskog vlaka".

Navodno je španjolski konzorcij isplaćivao mito kako bi se izgradila infrastruktura za brzu željeznicu u Saudijskoj Arabiji.

Bivšeg španjolskog kralja optužuje se da je 2008. od te kraljevine primio 100 milijuna dolara mita, pišu španjolske novine La Tribune.

Ni kralj niti kraljevska obitelj nisu komentirali te navode.

Brza željeznička linija između Meke i Medine, koju je gradilo nekoliko španjolskih kompanija, puštena je u promet u listopadu 2018.

Brzi vlak Al Haramain pređe 450 kilometara, koliko iznosi udaljenost između ta dva grada, za oko dva sata, upola manje nego prije.

Dok je bio kralj, Juan Carlos je od 1975. do 2014. imao imunitet.

Osamdesetdvogodišnji bivši monarh zadržao je pojedina posebna prava nakon abdikacije u korist svog sina Felipea VI., ali mu se može suditi pred vrhovnim sudom.

Iako mu je mito navodno isplaćeno 2008., vjeruje se da bi Juan Carlos mogao biti suočen s optužnicom za pranje novca u razdoblju nakon abdikacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije