STRATEŠKE GREŠKE

Bivši savjetnik optužio Zelenskog: 'Oni ne govore istinu. Neće biti povratka na granice iz 1991.'

Volodimir Zelenski
ABACA/ABACA
16.10.2023.
u 17:44

Javne kritike Zelenskog u Ukrajini su rijetke, iako nakon 20 mjeseci rata frustracije rastu. SAD želi da Ukrajina održi predsjedničke izbore sljedeće godine, kao što je planirano, a također je potaknuo Zelenskog da suzbije korupciju

Bivši savjetnik ukrajinskog predsjednika opisao je zaustavljenu protuofenzivu Kijeva kao "katastrofu" i optužio Volodimira Zelenskog za napravljene strateške greške, prenosi Telegraph. Oleksiy Arestovič rekao je da Zelensky i njegovi vojni zapovjednici nisu uspjeli probiti ruske linije i da Ukrajina sada treba novog vođu.

“Oni ne govore istinu. Neće biti povratka na granice iz 1991. i neće biti Krima u bliskoj budućnosti”, rekao je Arestovič koji je podnio ostavku u siječnju na mjesto predsjedničkog savjetnika nakon svađe oko učinkovitosti ukrajinskih protuzračnih obrambenih sustava.

On je rekao da je trenutačna ratna situacija zašla u slijepu ulicu. Rekao je i kako „ruska vlada donosi kanibalske, ali primjerene odluke trenutnoj situaciji", a da je nasuprot tome ukrajinsko vodstvo "korumpirano i neadekvatno". U izjavi objavljenoj na X-u, ranije poznatom kao Twitter, Arestovič je rekao da je Zelensky donio "korumpirane i neadekvatne odluke", a protuofenzivu je opisao kao propuštenu priliku.

 

"Naše je vodstvo dovelo situaciju u slijepu ulicu i nastavlja inzistirati na pogrešnim politikama. To nas vodi u katastrofu", rekao je Arestovič. “Iza strateških pogrešaka na terenu kriju se strateške pogreške u javnoj upravi, vanjskoj i unutarnjoj politici”, dodao je.

Arestovič je kao pogrešne procjene vlasti naveo „besmislenu koncentraciju vojnih resursa na Bakhmut, koja nema nikakvu stratešku vrijednost, umjesto da se sve snage bace na proboj južnog fronta“, „nepostojanje snažnih ukrajinskih obrambenih linija sličnih ruskim“ te „pogreške u odnosima s vanjskim partnerima i korupciju“.

“Sada smo u slijepoj ulici. Rusi ne mogu poraziti nas, ne možemo mi njih”, rekao je. Rješenje vidi u održavanju izbora kako bi se "resetirao, razbio monopol nesposobnosti i dala šansa onima koji su u stanju donositi odluke koje odgovaraju stvarnom stanju". Bivši savjetnik Ureda predsjednika Ukrajine u intervjuu njemačkom listu Berliner Zeitung dao je niz dodatnih kritičkih izjava o aktualnoj vlasti te najavio kandidaturu na izborima.

"Potrebni su nam izbori zbog delegitimizacije. Mnogo je grešaka napravljeno, predsjednik je bio nesposoban ispravno voditi rat." – rekao je Arestovič za njemački list. On je spomenuo i nepromišljeno rasipanje zapadne pomoći, nespremnost za nadolazeću zimu, velike gubitke i potpunu ovisnost o opskrbi oružjem. Na temelju toga proglasio je potrebu za izborima: "Teško je reći što će se dogoditi nakon šest mjeseci ako ne bude izbora... Ljudi moraju odlučiti trebamo li stvarno tog čovjeka ili trebamo nekog drugog."

"Kandidirat ću se za mjesto u parlamentu i mjesto predsjednika", najavio je Arestovič.

Javne kritike Zelenskog u Ukrajini su rijetke, iako nakon 20 mjeseci rata frustracije rastu. SAD želi da Ukrajina održi predsjedničke izbore sljedeće godine, kao što je planirano, a također je potaknuo Zelenskog da suzbije korupciju. Neki zapadni dužnosnici također su rekli da je protuofenziva Ukrajine uz potporu NATO-a propala jer je uspjela ponovno zauzeti samo komadić teritorija duž opsežne bojišnice. Ukrajinski zapovjednici rekli su da su ih ruski sustavi rovova i minska polja usporili.

Oleksiy Arestovič, osim to je bivši savjetnik u uredu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, također je i vrlo utjecajan na društvenim mrežama. Njegov YouTube kanal ima više od 1,7 milijuna pretplatnika, a prati ga gotovo 850.000 računa na Facebooku uz gotovo 300.000 pratitelja na Telegram kanalu.

Prozvan "Kijevskim proročištem", stekao je međunarodnu slavu nakon što je video iz 2019. u kojem je predvidio rusku invaziju na Ukrajinu postao viralan. Ovog su tjedna ukrajinski tužitelji otvorili istragu protiv njega zbog komentara koji navodno promiču nasilje nad ženama. On je odbacio te optužbe.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?