'podcjenjuju'

Bivši obavještajac: SAD krivo tumači ISIL, to je vrlo opasno

ISIL
VL FOTO
24.11.2015.
u 14:10

ISIL radije izvodi više manjih napada kako bi posijali strah na Zapadu. Shvatili su da ne moraju izvoditi kompleksne operacije poput 11. rujna, kaže Derek Harvey

Američke obavještajne službe podbacile su u zaštiti SAD-a od mogućih budućih napada ISIL-a, tvrdi bivši obavještajac koji je dugo godina radio na Bliskom istoku. 

Derek Harvey, koji je radio kao sigurnosni savjetnik i glavni obavještajac u Pakistanu, Iraku i Afganistanu, rekao je kako su CIA i ostale ključne obavještajne agencije izvukle ''opasno pogrešne zaključke'' o džihadističkoj organizaciji. 

- John Brennan i ostali i dalje podcjenjuju ISIL i ne razumiju njihove namjere. Uopće ne znam jesu li ikada pročitali Dabiq (ISIL-ov propagandni časopis) ili pomno preslušali njihove govore - rekao je Harvey. Istaknuo je kako napadi ISIL-a nisu pojedinačni slučajevi već da su dio dobro koordinirane aktivnosti usmjerene Zapadu. Kazao je kako su mnogi od ljudi koji izvode napade oni isti koje je i sam pratio na terenu. 

- Njihova namjera je manje izvesti jedan masovni napad, oni radije izvode više manjih napada kako bi posijali strah i paranoju u zapadnim društvima. ISIL je shvatio da za to ne mora izvoditi kompleksne operacije poput 11. rujna. Stavit će bombu u taksi i pustiti ga da se kreće nekim gradom, a vozač za nju neće ni znati - rekao je Harvey.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?