Europska komisija

Bijes zbog napada u Bruxellesu ne usmjeravati prema izbjeglicama

Europska komisija
23.03.2016.
u 18:34

Europska komisija priopćila je u srijedu da bijes zbog terorističkih napada u Bruxellesu ne treba usmjeravati prema izbjeglicama s Bliskog istoka, reagirajući na taj način na izjave nekolicine desno orijentiranih političara koji zagovaraju oštriju migracijsku politiku, javlja Fena. 

Poljska premijerka Beata Šidlo je, naime, nakon terorističkog napada u Bruxellesu, rekla da Varšava više nije spremna prihvatiti ranije dogovorenu kvotu od 7.500 tražitelja azila kao dio tereta izbjeglica koji se raspoređuju među članicama Europske unije.

Prema ranijem dogovoru Poljska je prihvatila primiti prvu grupu od 400 tražitelja azila ove godine. Međutim, komesar za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos rekao je novinarima u Bruxellesu da ne treba miješati dvije krize s kojima je europski blok suočen, a to su sigurnosni aspekt i migrantski priliv.

- Ti ljudi koji dolaze na naše obale bježe od istog tog terora koji je pogodio Europu ravno u srce. Neprijateljski se postaviti prema onima koji traže zaštitu značilo bi sijati mržnje i podjele, a upravo to teroristi žele, rekao je Avramopoulos.

Isto mišljenje dijeli i komesarka EK-a Kristalina Georgieva zadužena za proračun i ljudske resurse.

- Nastavit ćemo da budemo otvoreni i tolerantni, razumjeti da vjerski ekstremisti ne govore u ime cijele vjerske zajednice i razumjeti također da mnogi koji traže utočište u Europi bježe od tih istih ekstremista koji nas ranjavaju ovdje u Bruxelesu - rekla je Georgieva.

Avramopoulos je istovremeno upozorio da vlade zemalja članica EU moraju jačati razmjenu obavještajnih podataka, suzbijati krijumčarenje oružja i ukradenih dokumenata, jačati kontrolu na vanjskim granicama Unije.

- Ako sada nije trenutak za to, onda zbilja ne znam kada je. Krajnje je vrijeme da se ozbiljno pozabavimo sigurnošću, rekao je.

U utorak, na dan napada, Majk Huken, zastupnik u Europskom parlamentu iz britanske antieuropske stranke UKIP izjavio je da su teroristička ubojstva u Bruxellesu "rezultat šengenske zone slobodnog kretanja ljudi".

Citirao je podatak Europola (policije EU) koja je procjenila da je "5.000 džihadista" iz Sirije ušlo na prostor EU, a među njima 94 u bruxellesku četvrt Molenbek, koja je već povezana s napadima u Parizu 13. studenog, prenijela je Hina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije