OŠTRIJE NEGO 2014.

Biden: Zaboga, što Putin misli tko je on?! Ovo je početak ruske invazije. Ovo su sankcije koje uvodimo

joe biden
KEVIN LAMARQUE/REUTERS
22.02.2022.
u 22:17

Provodimo sveobuhvatne sankcije na ruski državni dug. To znači da smo rusku vladu odsjekli od zapadnog financiranja. Ona više ne može prikupljati novac sa Zapada, rekao je američki predsjednik

Dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao dvije odmetnute ukrajinske regije, Donjeck i Lugansk, kao nezavisne države, javnosti se u Bijeloj kući obratio američki predsjednik Joe Biden. 

- Mislimo da je ovo početak invazije, najnovije ruske invazije na Ukrajinu - rekao je Joe Biden.   

- Što, zaboga, Putin misli tko je on i odakle mu pravo proglašavati nove takozvane države na teritoriju koji pripada njegovim susjedima?! Ovo je flagrantno kršenje međunarodnog prava i zahtijeva čvrst odgovor međunarodne zajednice. Počet ću uvoditi sankcije kao odgovor, daleko izvan koraka koje smo mi i naši saveznici i partneri poduzeli 2014. I ako Rusija ode dalje s ovom invazijom, spremni smo ići dalje sa sankcijama. Danas najavljujem prve sankcije za dvije najveće ruske financijske institucije - rekao je Biden nakon čega je nabrojao koje sve sankcije uvode Rusiji.  

- Uvodimo potpune sankcije na dvije velike ruske financijske institucije: VEB i njihovu vojnu banku. Provodimo sveobuhvatne sankcije na ruski državni dug. To znači da smo rusku vladu odsjekli od zapadnog financiranja. Ona više ne može prikupljati novac sa Zapada i ne može trgovati svojim novim dugom na našim tržištima niti na europskim tržištima. Također ćemo nametnuti sankcije ruskim elitama i članovima njihovih obitelji. Oni sudjeluju u korumpiranoj dobiti politike Kremlja, a trebali bi sudjelovati i u boli. S Njemačkom ćemo osigurati da Sjeverni tok 2 neće krenuti naprijed - rekao je Biden. 

- Danas, kao odgovor na priznanje Rusije da neće povući svoje snage iz Bjelorusije, odobrio sam dodatna kretanja američkih snaga i opreme, već stacioniranih u Europi kako bi ojačali naše baltičke saveznike: Estoniju, Latviju i Litvu - rekao je američki predsjednik.  

- Nemamo namjeru boriti se protiv Rusije, samo želimo poslati poruku, SAD će se sa svojim saveznicima štititi svaki inč NATO teritorija. Nadam se da Rusi neće krenuti u pravu invaziju i da neće krenuti na veće gradove i na glavni grad Kijev. Već preko 150 tisuća vojnika se nalazi u Ukrajini - kazao je Biden te dodao:  

- Nitko od nas neće biti prevaren, nema opravdanja za raspoređivanje snaga, to je i dalje prijetnja u narednim danima, ako Rusija krene dalje s aktivnostima, oni će snositi odgovornost. Obrana slobode imat će određene troškove po nas ovdje kod kuće. Pokrenut ću robusne akcije da budemo sigurni da sav teret snosi Rusija, a ne mi. Ovo može povećati cijene, ali želim olakšati američkom narodu. U proteklim danima u stalnom sam kontaktu s europskim liderima. U svakom trenutku smo uvjeravali da radimo sa svojim partnerima zajedno, mi smo ujedinjeni da se suprotstavimo ruskoj agresiji, ujedinjeni smo da branimo NATO i ujedinjeni smo da se suprotstavimo prijetnjama koje Rusija predstavlja svjetskoj sigurnosti i miru. On je direktno napao ukrajinsko pravo na postojanje, to je prijetnja i članicama NATO-a. Prijetio je ratom ako se njegovim zahtjevima ne udovolji. Rusija je agresor, no ima vremena da se promijeni najgori scenarij. SAD i partneri su i dalje spremni za diplomaciju, cijenit ćemo Rusiju po njenim aktivnostima, a ne riječima. Što god učine iduće suprotstavit ćemo se ujedinjeni - kazao je Biden koji je nakon govora otišao s govornice te nije odgovarao na pitanja novinara. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?