projekt XavTrap

Australska tvrtka razvija test za covid na bazi pekarskog kvasca

30.09.2020.
u 18:58

Australski znanstvenici razvijaju test koji bi za 15 minuta trebao dijagnosticirati covid-19, a ključni sastojak nove tehnologije je pekarski kvasac. 

Biotehnološka tvrtka Xing Technologies dobila je od vlade države Queensland 1,5 milijuna australskih dolara za financiranje projekta XavTrap koji su znanstvenici predstavili u srijedu i objasnili da bi trebao raditi slično kao test za trudnoću.

Nekoliko kapi posebne otopine stavlja se na štapić za uzimanje brisa iz nosa koji se zatim polaže na trakicu i "u roku od 15 minuta, ovisno o stupnju zaraze, dobivaju se rezultati", objasnio je voditelj projekta Yadveer Grewal. 

Kvasac je obložen česticama koje mogu uhvatiti virus poput trake na čičak. 

Kvasac se kombinira s tehnologijom trakice kao što se koristi u testovima za trudnoću. 

"Drugi testovi koji se mogu naći na tržištu odlični su, sve su to dobri testovi, ali ne mogju razlikoati živi od mrtvog virusa", objašnjava Grewal.

Jeftin i brz test mogao bi se koristiti u zonama visokog rizika kao što su bolnice, domovi za starije osobe i trgovački centri.

Mogao bi se koristiti i za dijagnosticiranje denga groznice. 

Sličan test razvija se i u Sjedinjenim Državama, a australske vlasti nadaju se da će njihov biti dostupan krajem 2020.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?