širenja pandemije

Australija uvela karantenu u Melbourneu, virus se naglo širi u SAD-u

virus
07.07.2020.
u 20:22

Raste zabrinutost zbog ponovnog širenja pandemije COVID-a 19 u Australiji, gdje je više od pet milijuna stanovnika Melbournea, drugog po veličini grada, naređeno da ostanu kod kuće dok Sjedinjene Države i dalje ruše rekorde u broju zaraženih.

Premda se čini da je stanje u Europi pod kontrolom, pandemija je ondje pokosila više od 200.000 ljudi, među kojima više od dvije trećine u Ujedinjenom Kraljevstvu, u Italiji, Francuskoj i u Španjolskoj, pokazuju podatci koje je u utorak objavila agencija France Presse.

Europa je od svih kontinenata najgore prošla u pandemiji novog koronavirusa od kojeg je u svijetu umrlo najmanje 538.418 ljudi.

Što se tiče Australije, karantena koja je ponovo uvedena u Melbourneu, na jugoistoku zemlje, gdje je u protekla 24 sata prijavljen 191 novi slučaj zaraze, trajat će najmanje šest tjedana, rekao je premijer države Victorije, Daniel Andrews. Po njegovim riječima, da nema te mjere bilo bi "možda tisuće i tisuće" zaraženih više.

Većina učenika opet prati nastavu od kuće a restorani i barovi mogu služiti hranu i piće samo za van.

Usto, čitava je država Victoria izolirana od ostatka zemlje: policajci i vojnici nadziru granice pomoću bespilotnih letjelica i zrakoplova.

SAD je pak u ponedjeljak zabilježio gotovo 55.000 novooboljelih i više od 130.000 umrlih, zbog čega je ravnatelj američkog Instituta za zarazne bolesti Anthony Fauci ocijenio da je zemlja još "do koljena" u prvom valu zaraze.

Anthony Fauci misli da se mora odmah djelovati radi suzbijanja ponovnog širenja bolesti, napose na zapadu i na jugu zemlje dok predsjednik Donald Trump i dalje tvrdi da je kriza "pred završetkom", zbog čega su ga kritizirali mnogi zastupnici.

Gradonačelnica Atlante, Keisha Lance Bottoms, koju spominju kao moguću potpredsjednicu demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima Joea Bidena, rekla je u utorak da je pozitivna na koronavirus.

SAD je najteže pogođen pandemijom u svijetu, kako po broju oboljelih (2.938.624), tako i po broju umrlih (130.306).

Vlada Donalda Trumpa objavila je u utorak da je izdvojila 1,6 milijarda dolara za američku biotehnološku kompaniju Novavax koja radi na proizvodnji cjepiva, što SAD-u jamči prvenstvo u nabavi 100 milijuna prvih doza, dokaže li se njegova djelotvornost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije