Canberra

Australija proširuje sankcije protiv Rusa

australija
iStockphoto
02.10.2022.
u 09:37

Nove sankcije usmjerene su na pojedince za koje je australska vlada rekla da krše međunarodno pravo kako bi legitimizirale ruske akcije u Ukrajini putem "lažnih referenduma, dezinformacija i zastrašivanja".

Australija je u nedjelju uvela ciljane financijske sankcije i zabrane putovanja za 28 separatista, ministara i visokih dužnosnika koje je imenovala Rusija nakon što je predsjednik Vladimir Putin proglasio aneksiju četiriju ukrajinskih regija.

Nove sankcije usmjerene su na pojedince za koje je australska vlada rekla da krše međunarodno pravo kako bi legitimizirale ruske akcije u Ukrajini putem "lažnih referenduma, dezinformacija i zastrašivanja".

"Ove dodatne sankcije pojačavaju snažno protivljenje Australije postupcima predsjednika Putina i onih koji izvršavaju njegove naredbe", izjavila je ministrica vanjskih poslova Penny Wong u izjavi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je predsjedavao ceremonijom pripojenja četiriju ukrajinskih regija koje su djelomice okupirale ruske vojne snage. Svečanost se održala tri dana nakon završetka na brzinu organiziranih referenduma poslije kojih su pristaše Moskve u okupiranim regijama rekli da se većina birača ili njih 99 posto izjasnilo za pridruženje Rusiji.

Kijev i zapadne vlade osudile su referendum kao nezakonit i prisilan.

"Područja Ukrajine koja su trenutno okupirale ruske snage suvereni su teritorij Ukrajine. Nikakav lažni referendum to neće promijeniti", rekla je Wong.

Stajalište je Australije da su regije Luhansk, Doneck, Zaporižja i Herson suvereni ukrajinski teritorij.

Canberra je također podnijela zahtjev Međunarodnom sudu pravde u prilog tužbe Ukrajine protiv Rusije zbog kršenja Konvencije o genocidu.

"Stojimo uz Ukrajinu u pokretanju ovog postupka protiv Rusije pred Međunarodnim sudom pravde", rekao je državni odvjetnik Mark Dreyfus u zajedničkoj izjavi s Wong.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije