brzo se širi

Arkturus već u Hrvatskoj: novi soj koronavirusa prate novi simptomi

koronavirus bolnica
22.04.2023.
u 20:24

- Visoka temperatura, jaki kašalj i kod djece upala spojnice oka, radi se o negnojnoj, znači ne stvara se gnojni iscjedak nego crvenilo i svrbež oka kod djece, objasnila je Pavić Šimetin.

Novi soj koronavirusa, nazvan arkturus, vrlo se brzo širi svijetom. U Europu je stigao iz Indije, u Sloveniji su potvrdili su prvi slučaj zaraze, a hrvatski su epidemiolozi gotovo sigurni da je arkturus već i u Hrvatskoj. Novi soj prate i novi simptomi, za sada najviše pogađa djecu.

XBB.1.16 - nova podvarijanta omikrona - najprije je zabilježena u Indiji, gdje se u kratkom vremenu njome zarazio velik broj ljudi, a u dijelovima zemlje ponovno je uvedena obveza nošenja zaštitnih maski. 

- Ima jednu dodatnu mutaciju u proteinu šiljka, koja, u laboratorijskim studijama, pokazuje povećanu zaraznost te moguće, povećanu smrtnost. Nastavljamo ga pratiti, za HRT je rekla Maria Van Kerkhove, Svjetska zdravstvena organizacija. 

Prisutan i u Hrvatskoj 

Novi soj potvrđen je u 22 zemlje, među kojima su i Njemačka, Italija i Slovenija.

- Možemo čak i s velikom vjerojatnošću pretpostaviti da je već prisutan u Hrvatskoj zato što su ovo sve nama bliske zemlje sada se manje ljudi testira nego u prethodnim razdobljima tako da teže možemo detektirati takav novi soj nego prije, kazala je Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica ravnatelja HZJZ-a. 

Novi simptomi 

Mnogi i ne znaju da su zaraženi - jer prate ga novi simptomi. 

- Visoka temperatura, jaki kašalj i kod djece upala spojnice oka, radi se o negnojnoj, znači ne stvara se gnojni iscjedak nego crvenilo i svrbež oka kod djece, objasnila je Pavić Šimetin. 

Češće se širi među djecom 

Upravo među djecom češće se širi. 

- Djeca dolaze uglavnom zbog visoke temperature, bolova u grlu i kašlja. Nismo još registrirali djecu koja imaju i upalu spojnice oka dakle konjunktivitisa što karakterizira ovu novu varijantu omikrona, istaknuo je dr. sc. Aleksandar Ovuka, pedijatar, KBC Rijeka. 

Ne očekuju se teže kliničke slike 

Teže kliničke slike - ne očekuju se. U Hrvatskoj studija o prokuženosti nije rađena, ali jest u nekim europskim zemljama. Podaci bi trebali biti slični, ističu epidemiolozi, a prema njima, više od 90 posto stanovništva steklo je antitijela - što bi uz postojeće cjepivo trebala biti dovoljna zaštita. 

- Tvrtke koje proizvode cjepivo vjerojatno neće krenuti u novu investiciju da bi sada prilagođavale cjepivo ovoj novoj varijanti to je ustvari dobro pitanje treba li bi HZJZ preporučiti sada nekoj skupini stanovnika još neki booster, rekao je Luka Čičin Šain, irusni imunolog, Centar za infektološka istraživanja Helmholtz, Braunschweig, Njemačka. 

- Pozivamo naše bolesne i starije građane pa čak i na petu dozu, svima onima kojima je od preboljenja ili cijepljenja prošlo 6 mjeseci, rekla je Pavić Šimetin. 

Za idući mjesec najavljen je sastanak povjerenstva svjetske zdravstvene organizacije - na kojem će se raspravljati o proglašenju kraja pandemije, na što ćemo, čini se, ipak još pričekati. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?