sada je moguće obaviti rekonstrukciju groblja

Arheolozi u Gazi otkrili još četiri grobnice stare 2000 godina

arheolozi
ilustracija
23.09.2023.
u 19:08

"Nakon otkrića još četiriju grobnica njihov ukupan broj na ovome rimskom groblju, koje datira iz razdoblja između 1. stoljeća prije Krista i 2. stoljeća nove ere, iznosi 134", rekao je palestinski arheolog Fadel Al-Otol

Na sjeveru Pojasa Gaze otkrivene su četiri rimske grobnice stare 2000 godina, rekao je u subotu AFP-u palestinski arheolog, dodavši da je sada moguće obaviti rekonstrukciju prvoga potpunog rimskog groblja na ovome palestinskom području.

"Nakon otkrića još četiriju grobnica njihov ukupan broj na ovome rimskom groblju, koje datira iz razdoblja između 1. stoljeća prije Krista i 2. stoljeća nove ere, iznosi 134", rekao je palestinski arheolog Fadel Al-Otol, kritiziravši nedostatna financijska sredstva za nastavak radova.

Istaknuo je da je riječ o "prvoj cjelovitoj rimskoj nekropoli" otkrivenoj u Gazi. Kazao je i da su arheolozi otkrili "fragmente keramike i metalne predmete koji su se koristili u pogrebnim ritualima."

Na groblju su otkrivene grobnice piramidalne strukture u čijoj unutrašnjosti restauratorske radove izvodi tim tehničara koje vodi Al-Otol.

"Ovdje su nedavno otkrivena dva olovna kovčega, jedan ukrašen grozdovima i drugi dupinima koji plivaju", rekao je palestinski arheolog.

Za financiranje radova iskapanja i za restauratorske radove pobrinuo se Fond za zaštitu kulture British Councila.

Pojas Gaze je skučen i siromašan teritorij koji graniči s Izraelom, Egiptom i Sredozemljem.

Pod kontrolom je palestinskoga islamističkog pokreta Hamasa, a pod izraelskom blokadom je već više od 15 godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije