podcast

Angela Merkel vidi paralele između Wagnerovog 'Prstena' i politike

Angela Merkel
Reuters/PIXSELL
18.12.2022.
u 19:48

"Sa svime se bavi iz perspektive ljudskih snaga i slabosti koje ima posvuda u svijetu", rekla je Merkel u kriminalističkom podcastu

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u podcastu objavljenom u nedjelju da vidi paralele između opere "Prsten Nibelunga" skladatelja Richarda Wagnera i političkog života.

U podcastu "Govorimo li o ubojstvu?!" njemačke javne televizije SWR Merkel nije govorila o stvarnim zločinima, već o kriminalnim slučajevima u četverodijelnoj operi Richarda Wagnera "Prsten Nibelunga".

"Nesumnjivo ima usmrćivanja, ubijanja u 'Prstenu'. Usput, ima i krađe, razbojništva, silovanja, incesta i pljačke", rekao je jedan od voditelja sumirajući dug popis zločina u Wagnerovoj tetralogiji koja obuhvaća "Rajnino zlato", "Valkira", "Siegfried" i "Sumrak bogova".

"Sa svime se bavi iz perspektive ljudskih snaga i slabosti koje ima posvuda u svijetu", rekla je Merkel u kriminalističkom podcastu u nedjelju popodne.

Nije htjela spominjati imena, no "određene motive" je povremeno prepoznala.

"Jasno da postoje povrede u politici", rekla je. Na primjer, za nju nije bila "nimalo lagana situacija" izgubiti u utrci za kancelara Njemačke 2002., u kojoj ju je porazio tadašnji vođa njene stranke Edmund Stoiber.

No, "dobra je politika" (...) a ja sam to pokušavala, ne dopustiti sebi da vas vode slabosti, već se s njima treba nositi i početi iznova", kazala je Merkel.

"Ako ste pod tolikim utjecajem osvete ili odmazde da to ne možete izbaciti iz glave, onda se ne biste trebali baviti politikom", rekla je drugdje.

Merkel je govorila i o taštini, osobini koja joj nije nepoznata. 

"Tvrditi da je itko potpuno lišen taštine, ne bih to ni za sebe rekla. Taština je nešto što je svojstveno ljudskim bićima. No, također mora biti obuzdano", dodala je Merkel.

Merkel je sudjelovala u podcastu s bivšim saveznim sucem Thomasom Fischerom i voditeljem Holgerom Schmidtom trodijelnog božićnog specijala o istinitom zločinu.

"Sada mogu sudjelovati u formatima, u kojima sam ranije mogla samo veoma, veoma rijetko", rekla je bivša čelnica konzervativne Kršćansko-demokratske unije CDU-a u podcastu. Željela je pokušati "ići u posve drukčijem smjeru" i dodala da je sada to dio njezine "novootkrivene slobode".

Merkel je velika obožavateljica Wagnera i redovito prati festival u Bayreuthu. Otvaranje festivala uvijek je bilo jedna od rijetkih prigoda u godini kada bi se pojavila na crvenom tepihu sa suprugom Joachimom Sauerom, s kojim dijeli strast prema Wagneru.

Sauera su stoga u šali zvali i "Fantomom iz opere".

Dok je većina slavnih osoba i političara napuštala Bayreuth Festival Theatre nakon otvaranja, Merkel i Sauer obično bi ostajali dulje u sjevernom bavarskom gradu kako bi gledali druge predstave. Festival je tradicionalno bio najava početka ljetovanja bračnog para Merkel-Sauer.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije