njemačka

Angela Merkel potvrdila da će se kandidirati za četvrti kancelarski mandat

Angela Merkel
Arhiv/Fena/Xinhua
21.11.2016.
u 09:40

Njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je sinoć da će se kandidirati za četvrti mandat na izborima 2017. godine, a ako u tome i uspije izjednačit će se s Helmutom Kolom koji drži rekord po dužini vremena provedenog na mjestu kancelara - od 1982. do 1998. godine.

Poslije višemjesečnih spekulacija, Merkel je poručila stranačkim kolegama u Kršćansko-demokratskoj uniji u Berlinu da je spremna voditi stranku na izborima sljedeće godine.

Više od 55 posto Nijemaca podržava kandidaturu Merkel (62) za kancelarku, dok je 39 posto protiv, pokazalo je istraživanje Emnid agencije.

Merkel, koja upravlja najvećom europskom ekonomijom, uživa i međunarodno poštovanje, o čemu govori podatak da ju je odlazeći predsjednik SAD Barack Obama nazvao "izvanrednim saveznikom".

Angela Merkel je rođena 1954. godine u Hamburgu u obitelji evangelističkog svećenika. Obranila je doktorat iz kvantne fizike, a kasnije je radila kao kemičar na naučnoj akademiji u Istočnom Berlinu.

Dugo su je smatrali "političkom kćerkom" bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Khola, od koga se kasnije ogradila.

Do 36 godine nije imala nikakve veze s politikom, a 1989. godine sudjelovala je u demokratskom prevratu, rušenju Berlinskog zida i ujedinjenju Njemačke, nakon čega je postala glasnogovornica Vlade.

Dva mjeseca prije ujedinjenja Njemačke pridružila se Kršćansko - demokratskoj uniji, a tri mjeseca kasnije postala je ministarka omladine u Vladi Helmuta Khola.

Merkel je prvi put izabrana za kancelarku Njemačke 2005.godine, a reizabrana na izborima 2009. i 2013. godine.

Posljednjih 16 godina, ona je predsjednica Kršćansko-demokratske unije.

Magazin "Forbes" proglasio ju je drugom najmoćnijom osobom na svijetu, što nikada nije pošlo za rukom niti jednoj drugoj ženi.

Časopis "Times" izabrao je Angelu Merkel za osobu 2015. godine. Tada je prvi put nakon 29 godina ova prestižna nagrada dodijeljena ženi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije