Bivša njemačka kancelarka

Angela Merkel ne žali zbog oslanjanja na ruski plin

Angela Merkel
Reuters/PIXSELL
14.10.2022.
u 18:07

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel branila je iznova svoju politiku snažnog oslanjanja Njemačke na uvoz energenata iz Rusije u vrijeme njezina mandata, ustvrdivši da je u to doba to bila ispravna odluka, javljaju njemački mediji u petak.

"Za prijelazno razdoblje bio nam je potreban plin iz Rusije kako bi potom jednog dana prešli na forme energije oslobođene emisije ugljičnog dioksida", rekla je Angela Merkel na okruglom stolu u Lisabonu u četvrtak navečer.

Ona je objasnila kako se u vrijeme dok se nalazila na čelu njemačke vlade oslanjanje na ruski plin činilo kao najlogičnije rješenje.

"S tadašnje točke gledišta bilo je racionalno i samo po sebi razumljivo da se preko plinovoda kupuje plin iz Rusije umjesto da se uvozi skupi ukapljeni plin iz drugih dijelova svijeta poput Saudijske Arabije, Katara ili SAD-a", rekla je Merkel i dodala kako "čovjek djeluje shodno vremenu u kojem živi", javlja Hina.

Posebice je istaknula kako je u trenutku u kojem je Njemačka donijela odluku o postupnom gašenju nuklearnih i elektrana na ugljen bila potrebna zamjena za ove energente.

Bivša njemačka kancelarka, koja se na čelu njemačke vlade nalazila preko 16 godina, objasnila je kako je Rusija, odnosno Sovjetski Savez, čak i za vrijeme Hladnog rata bila pouzdan partner kada je u pitanju isporuka energenata.

"Ja ne vjerujem u doktrinu 'promjene kroz trgovinu', ali vjerujem da se kroz trgovinu mogu pojačati kontakti. I stoga se danas ne kajem zbog tadašnjih odluka nego smatram da su bile ispravne iz tadašnje perspektive", rekla je Merkel u Lisabonu na skupu održanom u organizaciji zaklade Gulbenkian.

Njemačka se zbog ruskog napada na Ukrajinu i prekida isporuke plina iz Rusije okrenula uvoznom ukapljenom plinu i ubrzala izgradnju LNG terminala na sjeveru zemlje.

Unatoč potpunom prekidu isporuke iz Rusije, njemačka vlada je u petak objavila kako su spremnici plina, nekoliko dana prije najavljenog roka 1. studenog, 95 posto popunjeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije