SUSRET U SINJU

Analitičari o razgovoru hrvatskog predsjednika i premijera: Spuštanje lopte i dijalog su dobrodošli

milanović i plenković
Večernji list
07.08.2023.
u 07:09

Svaka slika gdje predsjednik i premijer razgovaraju, pa makar ona bila i simbolična, naići će na odobravanje javnosti, kaže Damir Jugo

Nakon mjeseci zaoštrenih odnosa u Hrvatskoj i vrlo teških riječi između Pantovčaka i Banskih dvora, ovoga vikenda napokon smo vidjeli ono što se i očekuje od državnog vrha. Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović susreli su se prvo u Kninu na obljetnici Oluje dok su potom jučer u Sinju otišli i korak dalje te su se rukovali, a nakon Alke snimljeni su nasamo u razgovoru na tribinama. 

 

 

Premijer i predsjednik razgovarali su o zapovjednim mjestima u Oružanim snagama. Naime, nakon usuglašavanja oko kandidata za novog ravnatelja VSOA-e, ostala su neriješena pitanja o drugim zapovjednim mjestima u vojsci na kojima predsjednik inzistira. 

Što ovaj susret, kojeg nemamo priliku vidjeti često, znači, pitali smo političkog analitičara Damira Jugu. 

- Svaka slika gdje predsjednik i premijer razgovaraju, pa makar ona bila i simbolična, naići će na odobravanje javnosti. Nakon čestih javnih razmjena teških riječi kojima svjedočimo već neko vrijeme, spuštanje lopte na zemlju i dijalog bili bi dobrodošli, posebno ako bi doveli do rješenja nekih od ključnih pitanja koja moraju usuglasiti, prije svega kadrovska pitanja u oružanim snagama i diplomaciji. Javnost i birači će ususret super-izbornoj 2024. godini cijeniti konstruktivnost i inicijativu, a preostaje za vidjeti hoće li se one i na koji način materijalizirati - drži Jugo. 

- Ovo je dobar znak. Otvorena izravna komunikacija između premijera i predsjednika je presudna za normalno funkcioniranje institucija koje predstavljaju. Nadam se da su iskoristili priliku da raščiste osobne nesuglasice i zamjeranja. No, ne treba imati iluzija da će se određena razina javnog sukobljavanja nastaviti, jer su ti sukobi imanentni njihovim političkim pozicijama, strategijama i karakterima - rekao nam je pak analitičar Dragan Bagić

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije