POGOĐENE METE

Amerikanci zaprijetili da su spremni ponovno napasti. Objavljene snimke uništenja u Siriji

Foto: Planet.com
1/2
15.04.2018.
u 16:03

Glasnogovornica Pentagona Dana White izjavila je kako su zračni udari "uspješno pogodili svaki cilj"

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je sirijsku vladu da je SAD spreman ponovo napasti Siriju u slučaju novih kemijskih napada, piše BBC. Potvrdila je to američka veleposlanica pri UN-u Nikky Haley kazavši da na izvanrednom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a obznanila kako joj je predsjednik Trump rekao da je SAD spreman ponovno pucati.

Govoreći u emisiji na britanskoj televiziji, šef britanske diplomacije Boris Johnson podržao je odluku premijerke Therese May o sudjelovanju u napadu, izjavivši da je to bila ispravna stvar kako bi se spriječila daljnja uporaba kemijskog oružja. 

- U ovom trenutku nema prijedloga za daljnje napade jer... Assadov režim nije toliko glup da pokrene još jedan napad kemijskim oružjem - kazao je Johnson gostujući u BBC-jevoj emisiji Andrewa Marra. 

- Ako se i kada to dogodi, tada ćemo sa saveznicima razmotriti koje su opcije - rekao je. A iako Sirijci tvrde da neka ciljana područja nisu primila nikakvu štetu, satelitske slike koje je CNN objavio pokazuju suprotno - veliku štetu. Ministarstvo obrane SAD-a u subotu je objavilo kartu koja pokazuje njihove tri sirijske mete koje su gađali zračnim udarom, a koje su navodno povezane s kemijskim oružjem. 

Glasnogovornica Pentagona Dana White izjavila je kako su zračni udari "uspješno pogodili svaki cilj". Rusija i sirijska vojska nisu se složile s tim izvješćem rekavši kako su sirijski sustavi protuzračne obrane presreli 71 od ukupno 103 ispaljene rakete. 

Satelitske slike iz DigitalGlobea pokazuju da je došlo do velike štete na dva odvojena objekta u Homsu. 

Prve slike su od petka, a druge od subote. Sirijska državna televizija izvijestila je da su rakete usmjerene na Homs presretene i nisu uzrokovale štetu. Čini se da nove sat Jedno od mjesta koje je pogodio bacač raketa bio je Bazrahov istraživački centar, znanstveno istraživački centar na periferiji Damaska. Nove satelitske slike pokazuju da je zgrada svedena na ruševine. 

- Postigli smo naše ciljeve. Pogodili smo mjesta koja su srce programa kemijskog oružja. Misija ispunjena, zaključila je White.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?