borba protiv džihadista

Amerikanci obećali: Svaki borac Islamske države u Mosulu će umrijeti

isil
13.03.2017.
u 16:49

"Svaki preostali borac Islamske države u iračkom gradu Mosulu će umrijeti", izjavio je Brett McGurk, američki predstavnik koalicije koja se bori protiv džihadista. Dodao je kako je koalicijskim snagama prioritet da "pobijede u Mosulu i da pritom niti jedan od boraca ne uspije pobjeći."
 
Mosul je posljednje urbano uporište ISIL-a u Iraku. Iračka vojska je u posljednjih pet mjeseci, uz potporu koalicijskih zračnih udara i vojnih savjetnika na terenu, preuzela veliko područje na istočnoj strani grada, a od sredine veljače i nekoliko kvartova u zapadnom dijelu grada, piše Index.hr. 
 
Uskoro oslobođenje Mosula?

"Oslobođenje Mosula je sve izglednije iako su borbe sve teže", izjavio je McGurk. Prema njegovim riječima "bilo bi puno lakše kada ISIL ne bi koristio civile kao štit za svoje djelovanje". Prošlog tjedna je u Mosulu i Tal Afaru, gradu oko 60 km zapadno od Mosula, bilo više 2.500 džihadista.
 
Za vođu Islamske države Abu Bakr al-Bagdadija se vjeruje da je napustio Mosul prije nego ga je iračka vojska okružila i smatra se kako je još uvijek živ.
 
U Mosulu još uvijek boravi više od 600.000 civila koji su pod kontrolom boraca Islamske države, a grad je u protekla dva tjedna napustilo gotovo 65.000 civila. U blizini zloglasnog zatvora Badoush pronađena je masovna grobnica i u njoj stotine tijela muslimanskih zatvorenika ubijenih od 2014. godine, kad je grad pao u ruke ISIL-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije