UPOZORENJE SAD-A

Američki državni tajnik: Vođe Srbije i Kosova će morati napraviti teške kompromise

Antony Blinken
15.02.2023.
u 19:31

Uvjeren sam da će normalizacija odnosa Srbije i Kosova donijeti sigurnost i prosperitet Srbiji i svim građanima zapadnog Balkana, naveo je Antony Blinken

Vođe Srbije i Kosova morat će napraviti "teške kompromise” kako bi riješili otvorena pitanja i normalizirali odnose, ocijenio je u srijedu američki državni tajnik, čestitajući Srbiji i njezinim građanima Dan državnosti koji se obilježava u povodu prvog državnog ustava iz 1835. "Uvjeren sam da će normalizacija odnosa Srbije i Kosova donijeti sigurnost i prosperitet Srbiji i svim građanima zapadnog Balkana“, naveo je Antony Blinken u priopćenju objavljenom na službenoj stranci State Departmenta.

"Svakako, srpski i kosovski lideri će morati napraviti teške kompromise da bi postigli te ciljeve, ali će nagrade za srpski narod – i cijelu regiju - biti ogromne“, dodao je Blinken.

Sjedinjene Države, naglasio je "snažno podržavaju europske ambicije Srbije". "Posvećeni smo radu s vama i našim partnerima iz EU-a na tom važnom cilju. Pozdravio sam konstruktivan angažman Srbije s dužnosnicima SAD-a, EU-a, Francuske, Njemačke i Italije tijekom nedavne posjete Beogradu", istaknuo je državni tajnik.

On je istodobno pozvao Srbiju da "podrži Ukrajinu protiv ničim izazvanog, neopravdanog i brutalnog rata Rusije".

"Sjedinjene Države su pozdravile poruke podrške Srbije Ukrajini u Ujedinjenim narodima – i moramo biti jedinstveni u podršci pravu ukrajinskog naroda da bira svoju budućnost", naglasio je američki državni tajnik, dodajući: "Svim građanima Srbije želim mir, blagostanje i sreću na Dan državnosti".

Sjedinjene Države potiču napore EU-a da Srbija i Kosovo postignu napredak u dijalogu u pogledu francusko-njemačkog prijedloga sporazuma koji je preuzela EU kao temelj za normalizaciju odnosa u pregovaračkom procesu koji nastoji moderirati.

Taj sporazum, kako su ga dvjema stranama u drugoj polovici siječnja predstavili američko-europski diplomati, predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu (Zajednica srpskih općina ZSO).

Od Srbije se traži da ne ometa prijem Kosova u međunarodne organizacije što, premda ne eksplicitno, podrazumijeva i prijem Kosova u UN, čemu se Beograd kategorički protivi.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?