Otvoreno Veleposlanstvo SAD

Američka zastava na Kubi nakon 54 godine

zastava sad
14.08.2015.
u 19:26

Čast da podigne zastavu pripala je američkom državnom tajniku Johnu Kerryju

Zastava Sjedinjenih Američkih Država istaknuta je u petak na zgradi veleposlanstva te zemlje u Havani, prvi put od 1961. godine.
 
Marinci, čuvari upravo ponovo otvorenog američkog veleposlanstva na Kubi, podignuli su zastavu prvi put nakon 54 godine, obilježivši tako kraj dugog razdoblja prekinutih odnosa između dvije zemlje. 

Čast da podigne zastavu pripala je američkom državnom tajniku Johnu Kerryju, koji je na svečanost došao u pratnji tri bivša marinca, danas 70-godišnjaka, koji su američku zastavu spustili 3. siječnja 1961. godine.
 
Kerry je pozvao na političku otvorenost na Kubi i priznao da nekadašnja politika SAD-a nije dovela do demokracije u toj zemlji.
 
- Uvjereni smo da je narodu Kube potrebna istinska demokracija, u kojoj ljudi slobodno biraju svoje lidere, iznose svoje ideje i poštuju svoju vjeroispovjest. Budućnost Kube trebaju oblikovati Kubanci, rekao je Kerry. 

To je prvi posjet jednog šefa američke diplomacije toj karipskoj zemlji za posljednjih 70 godina. Kerry će se u Havani sastati s kubanskim ministrom vanjskih poslova, ali ne i s predsjednikom Raulom Castrom, niti s bivšim liderom Kube Fidelom Castrom. 

Američko veleposlanstvo smješteno je u istu zgradu na Malekonu, slavnom šetalištu, u kojoj je bila i kad su diplomatski odnosi prekinuti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije