Pojačali kontrole

Albanija i Crna Gora se pripremaju za mogući prihvat migranata

migranti
04.03.2016.
u 08:50

Albanija je pojačala kontrolu na graničnim prijelazima prema Makedoniji i Grčkoj i priprema se za mogući prihvat migranata kao i Crna Gora zbog opasnosti da se migrantski val koji je sada zastao na grčko-makedonskoj granici prelije prema tim zemljama.

Kako u četvrtak prenose albanski mediji više od 450 specijalnih policajaca upućeno je na prijelaz kod makedonskog grada Struga i na četiri prijelaza prema Grčkoj gdje kontroliraju granicu i u stanju su pripravnosti.

Albanija je otvorila tri svoje nekadašnje granične vojne postaje za eventualni prihvat migranata, prenosi Hina.

Crna Gora nema službenih informacija da će postati dio migracijske rute, ali se priprema za prihvat migranata, izjavila je u četvrtak, na sjednici vlade Zorica Kovačević, čelnica ministarstva rada i socijalne skrbi, dodajući da njezino i ministarstvo vanjskih poslova dnevno komuniciraju sa zemljama u okruženju i predstavnicima Europske unije.

„Pratimo što radi EU i koje preporuke daje, tako da prema svim tim kretanjima i mi poduzimamo aktivnosti“, rekla je Kovačević nakon sjednice vlade, dodajući da se “situacija iz dana u dan mijenja”.
Na pitanje novinara da li je Crna Gora spremna za prihvat migranata, Kovačević je podsjetila na plan aktivnosti u slučaju priliva migranata, koji je vlada usvojila prošle godine.

„Ako se to dogodi, vlada će imati posebnu sjednicu na kojoj ćemo razgovarati o zaključcima vezanim i za eventualnu novu rutu kroz Crnu Goru ili eventualno donošenje odluke u vezi s granicama, kako će vlada u tom slučaju postupiti“, rekla je Kovačević.

Ona je dodala da se obavljaju pripreme u vezi s mogućim prelaskom migranata preko Crne Gore ili osiguravanjem smještaja za njih. 

Crna Gora je u ovom trenutku spremna prihvatiti 10.000 migranata, a ukoliko zemlje regiona ne zatvore svoje granice mogla bi dnevno osigurati smještaj za 2.000 migranata. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?