potvrđeno

Al-Bagdadi je mrtav: ISIL traži novog vođu

11.07.2017.
u 16:15

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je u utorak da ima "potvrđenu informaciju" da je ubijen vođa islamske države Abu Bakr al-Bagdadi

Irački mediji, pozivajući se na visoke izvore iračke vojske, navode kako su u Mosulu pronađeni dokumenti koji potvrđuju smrt vođe terorističke organizacije Islamske države, samozvanog kalifa Abu Bakr Al Bagdadija, te kako ta teroristička organizacija uskoro bira novog vođu. Informaciju o ubojstvu Abu Bakr Al Bagdadija potvrdio je i Sirijski opservatorij za ljudska prava u Londonu blizak sirijskoj oporbi i pobunjenicima, a njima Zapad jedino vjeruje.

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je u utorak da ima "potvrđenu informaciju" da je ubijen vođa islamske države Abu Bakr al-Bagdadi. Ruska vojska objavila je u lipnju da je u Siriji vjerojatno ubila al-Bagdadija, bombardirajući zrakoplovima sastanak vođa ISIL-a u Raki potkraj svibnja.

Međunarodna koalicija predvođena SAD-om tada to nije mogla potvrditi, a suzdržane su bile i iračke vlasti. "Imamo potvrđenu informaciju od čelnika ISIL-a, uključujući jednog visokopozicioniranog, iz okolice Deir al-Zora", rekao je Rami Abdulrahman, direktor promatračke skupine sa sjedištem u Londonu.

Bagdadijeva smrt objavljivana je već nekoliko puta, no Opservatorij se smatra pouzdanim izvorom vijesti o ratu u Siriji.

Do sada je među ISIL-ovcima smrt Bagdadija bila tabu tema zbog čega je i ubijen jedan imam koji je na propovijedi pozvao  vjernike da mole  za dušu ubijenog Al Bagdadija. Isto tako, 60 udaraca bićem ISIL je zaprijetio svakom tko govori o smrti Al Bagdadija na javnom mjestu.  
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?