nekoliko opcija

Ako Putin posegne za nuklearnim oružjem, što Zapad može poduzeti?

nuklearna bomba
Pixsabay
14.10.2022.
u 10:06

Američki predsjednik Joe Biden kazao je prošli tjedan da je svijet najbliže što je bio "nuklearnom armagedonu" još od kubanske krize, reagirajući time na novo zveckanje oružjem iz Kremlja.

NATO je također poručio da bi posezanje Rusije za nuklearnim oružjem vjerojatno dovelo do "fizičkog odgovora" Ukrajine, njenih saveznika pa čak i samog NATO-a te da bi nastale posljedice bez presedana. Tako se otvorilo pitanje koje bi to poteze Zapad mogao poduzeti ako Putin posegne za nuklearnim oružjem?

Bivši ukrajinski ministar obrane Andrij Zahorodnjuk rekao je da NATO ima nekoliko opcija u takvom slučaju.

“Možda čak neće niti biti potrebna kopnena operacija, zapadna koalicija bi mogla vjerodostojno reći Kremlju da će direktnim raketnim i zračnim napadima onesposobiti ruske vojne ciljeve, uništavajući njihove vojne objekte i onesposobljavajući njihovu crnomorsku flotu”, piše Zahorodnjuk za Foreign Affairs, prenosi Sky News.

“Moglo bi se elektroničkim napadima zaprijetiti prekidom cjelokupne komunikacije i dovesti do ‘cyber-zamračenja’ cijele ruske vojske”, navodi dalje bivši ukrajinski ministar obrane.

Tu je svakako, dodaje Zahorodnjuk, i rizik od izazivanja reperkusija Kine i Indije zbog “razbijanja nuklearnog tabua”, što bi bio još jedan udarac Kremlju, prenosi N1.

Prevencija nuklearnog napada

Profesor Michael Clarke, bivši glavni direktor Kraljevskog instituta za ujedinjene službe, rekao je da je Kremlj već upozoren kakve će biti posljedice eventualne eskalacije.

Naime, nakon što su se pojavile otvorene prijetnje taktičkim nuklearnim oružjem, SAD i nekoliko članica NATO-a osobno su kontaktirale kolege u ruskom glavnom stožeru kako bi im poručili da niti ne pomišljaju na to.

“Neće nam reći što su rekli, a niti bi trebali jer mora postojati neka neizvjesnost kako bi se održala mjera odvraćanja”, kazao je profesor Clarke.

Ipak, dodaje da se jasno dalo do znanja da će Zapad uzvratiti na takav napad i to konvencionalnim ratom.

“A mi imamo konvencionalnu moć pogoditi svu vašu nuklearnu infrastrukturu i objekte. Ako samo i pomislimo da posežete za nuklearnim, ako vidimo da pripreme počinju, mogli bismo napasti. Čini se da je to bila poruka”, smatra profesor Clarke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?