ODLUKA

Sveta Stolica danas objavljuje tko je novi, šesti biskup u BiH

ređenje
VL FOTO
01.02.2011.
u 08:21

Vojno dušobrižništvo za katolike bit će primjer za Pravoslavnu crkvu, Islamsku i Židovsku zajednicu

Sveta Stolica objavljuje, danas točno u podne, ime novoga, šestog biskupa u Bosni i Hercegovini koji će biti zadužen za vojno dušobrižništvo, doznaje Večernjak. Još prošloga tjedna okončana je složena i temeljita procedura biranja novoga vojnog biskupa koji će se priključiti Biskupskoj konferenciji BiH u kojoj su vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić, mostarski biskup Ratko Perić, banjolučki biskup Franjo Komarica koji sada predsjeda BK BiH, te dvojica pomoćih biskupa Pero Sudar i Marko Semren.

Brza procedura

Imenovanje novoga biskupa sastavni je dio i provedbe Ugovora o vojnome dušobrižništvu između BiH i Svete Stolice. Valja reći da Vatikanu nije trebalo dugo nakon potpisivanja, a zatim i ratificiranja sporazuma s BiH, da izabere šestog, vojnog biskupa u BiH. Vojnom dušobrižništvu za katoličke vjernike u Bosni i Hercegovini, jednako kao i Temeljnom ugovoru sa Svetom Stolicom, prethodio je niz drugih sporazuma koji su sklapale crkve i Islamska zajednica s državom, a na taj je način ovoj vjerskim institucijama olakšan put kako ostvariti svoja prava. Ovaj je ugovor od iznimnoga značenja kako za same vjernike vojnike, tako i za domaću Crkvu, ali i državu BiH. Nakon imenovanja uslijedit će i formalni čin zaređenja novoga biskupa. Valja istaknuti da je Sveta Stolica svoju posebnu blizinu prema BiH, napose Hrvatima katolicima, pokazala i prošle godine kada je imenovan peti biskup - msgr. Marko Semren.

Novi biskupi


Uz to, prošle je godine za biskupa zaređen i Petar Rajić, s korijenima u BiH, koji je papinski izaslanik Svete Stolice za područje Arapskoga poluotoka. Još jedan biskup podrijetlom iz BiH Berislav Grgić je na najsjevernijoj točki Europe u norveškom Tromsou.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?