Problem s azilantima

Švedska traži da se ponovo uvedu vize za Srbiju, BiH, Crnu Goru...

Švedska
Igor Kralj/PIXSELL
29.01.2013.
u 21:56

Očekuje se da će ove godine azil u Švedskoj tražiti 54.000 osoba, od čega između 15.000 i 20.000 iz Sirije. Zbog velikog broja zahtjeva teško je naći smještaj azilantima, a većina ima neosnovani zahtjev za azilom

Ministar za migracije i azil Švedske Tobias Lennart Billström inzistira da se građanima Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore ponovo uvedu vize za putovanja u Europsku uniju i pismo s tim zahtjevom poslao je vladama preostalih 26 država članica EU, javlja Blic.

Švedska će pooštriti politiku prema azilantima, kako bi pomoć mogli dobiti svi kojima je zaista neophodna, navodi se švedskim medijima. Prema Billstromovim riječima, očekuje se da će ove godine azil u Švedskoj tražiti 54.000 osoba, od čega između 15.000 i 20.000 iz Sirije. Zbog velikog broja zahtjeva teško je naći smještaj azilantima, a većina ima neosnovani zahtjev za azilom, dodao je.

 - Oni navode siromaštvo i nemogućnost zaposlenja kao razlog dolaska, a to nikada nije bio prihvatljiv razlog za odobravanje azila. Švedska mnogo novca troši na osobe koje su već dobile negativne odgovore na zahtjev za azil, ali još nisu napustile zemlju. Zbog toga moramo promijeniti postojeći i donijeti nove zakone, koji će biti mnogo korektniji i pravedniji prema svim osobama koje traže azil - rekao je Billstrom.

>>Moguće ponovno uvođenje viza za Srbiju i BiH

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?