ALARMANTNO

Svako domaćinstvo u BiH ima jedno vatreno oružje

oruzje
Ivica Galović/Pixsell
13.09.2010.
u 08:04

Oko 60 posto oružja se nalazi u posjedu civila što je velika opasnost

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku, u Bosni i Hercegovini ima tek nešto više od milijun domaćinstava, dok, opet u BiH, a prema podacima dobivenim od policijskih struktura, ima ukupno 353.000 komada oružja registriranih u civilnom posjedu, a posljednja istraživanja UNDP-a tvrde kako u istoj zemlji oko 495.000 domaćinstava ilegalno posjeduje oružje. To znači da je u BiH ukupno oko 850.000 komada legalnog i ilegalnog oružja.

Što legalno, što ilegalno

Računa li se na izjavu Amne Berbić, menadžerice kontrole lakog oružja i streljiva UNDP-a u BiH, koja je tvrdila kako broj od 495.000, nažalost, može biti i veći, s obzirom na to da jedno domaćinstvo može posjedovati jedan ili više komada vatrenog oružja, moglo bi se reći da svako domaćinstvo u BiH ima u prosjeku po jedno oružje, što legalno, što ilegalno.

Alarmantan je podatak koji je pokazalo istraživanje UNDP-a da je čak 34,2 posto ispitanika izjavilo da bi nabavilo vatreno oružje kada bi za to imalo pravno odobrenje.

U posjedu civila

Predsjedatelj Koordinacijskog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH Momir Brajić je u uvodnom izlaganju tijekom radionice pod nazivom “Provedba državne strategije za kontrolu oružja i streljiva u BiH”, koja je održana u Međugorju, rekao da 19% stanovništva legalno posjeduje oružje. Tvrdi kako je registrirano 640.000 komada malog i lakog naoružanja u BiH te da se 60 posto nalazi u posjedu civila što predstavlja potencijalnu opasnost. - U posljednje vrijeme u FBiH, naročito u Sarajevskoj županiji, u porastu je broj osoba koje posjeduju legalno naoružanje. Policija RS-a godišnje otkrije 400 komada ilegalnog oružja. Ipak, da bi to bilo još bolje, potrebno je ponovno zakonski organizirati akciju prikupljanja oružja, tvrde iz RS-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?