Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Svaki četvrti student u Mostaru dolazi iz RH

Nekada su srednjoškolci iz Hercegovine hrli u Zagreb, Split, Dubrovnik, Rijeku..., kako bi upisali jedan od studija - danas sve veći broj srednjoškolaca iz Hrvatske bira Mostar za studiranje
08. prosinca 2011. u 09:23 1 komentara 56 prikaza
mladi
Foto: VL FOTO

Nekada su svršeni srednjoškolci iz Hercegovine mahom išli u Zagreb, Split, Dubrovnik, Rijeku i druge gradova u Republici Hrvatskoj kako bi upisali jedan od studija, no danas je stanje posve drukčije. Pored činjenice da danas najveći broj učenika iz Hercegovine studij za svoj životni poziv nalazi na mostarskom Sveučilištu, sve veći broj svršenih srednjoškolaca iz Hrvatske odabire Mostar za grad u kojem će završiti studij.

Više nego prošle godine

Dok je protekle akademske 2010./2011. godine na prvoj godini svaki šesti student bio s područja Republike Hrvatske, ove godine je taj postotak povećan. Od ukupno 2.893 upisanih u prvu godinu, njih 642 (22,19 posto) ima stalno mjesto boravka u jednom od mjesta u Republici Hrvatskoj. Tako akademske 2011./2012. godine skoro svaki četvrti student dolazi iz RH, točnije svaki 4,5. Uspoređujući s prošlom godinom, kada je od ukupno upisana 3.072 studenta, njih 492 (16 posto) dolazilo iz Hrvatske, ove godine taj postotak je daleko veći. Ove akademske godine u odnosu na prošlu iz Hrvatske je stiglo 30 posto više studenata. - Ima nas dosta iz svih krajeva Hrvatske. Nas iz Dubrovnika ima desetak na razrednoj nastavi, a evo, moja prijateljica je iz Metkovića, ova je iz Imotskog, ali i svih drugih krajeva. Mostar smo izabrali jer u Dubrovniku nema tog fakulteta, ali i mnogo je jeftinije za život, a i sasvim je blizu. Ovdje stanujem privatno - zajedno s prijateljicom - i plaćamo po 150 KM, još dodatno za komunalne troškove koliko potrošimo. Kako je skupo u Hrvatskoj, to je ovdje dosta jeftino. A tek šoping, pa u Mostaru ima svega, i to jeftinije nego u Dubrovniku, tvrdi studentica treće godine razredne nastave iz Dubrovnika.

Dolaze iz svih krajeva RH

Premda studenti pristižu iz svih krajeva Hrvatske, najviše ih ima iz njenih najbližih krajeva. Tako iz Metkovića, Splita i Makarske stiže svaki četvrti od ukupnog broja studenata izvan BiH. Nakon dalmatinskih gradova dolaze i Zagrepčani, koji čine 6,32 posto stranih studenata, te gradovi iz Slavonije, posebice iz Vinkovaca, Osijeka i Slavonskog Broda. Premda na svim fakultetima ima studenata iz Hrvatske, njih skoro 70 posto upisalo se na Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti (241 student) te Filozofski (204 studenta). Svakako, ova dva fakulteta upisuju natpolovičnu većinu ukupnog broja studenata. Na pojedinim fakultetima broj brucoša iz Hrvatske primaknuo se broju studenata iz BiH. Tako je, primjerice, Akademija likovnih umjetnosti u prvu godinu upisala 40 posto studenata iz Hrvatske. - Ohrabruje nas podatak da se iz godine u godinu na naše sveučilište upisuje sve više studenata iz Hrvatske. No, također, mogu reći da se na ovo sveučilište u prvu godinu upisuju učenici sa sve boljom prolaznom ocjenom, tvrdi dr. Vojo Višekrunom, pomoćnik rektora za nastavu i studente.

  • oldday:

    Naslov potpuno netočan! U Mostaru djeluju Sveučilište i Univerzitet \"Džemal Bijedić\". Izneseni podaci odnose se samo na Sveučilište tako da je potpuno netočno govoriti da je svaki četvrti student u Mostaru iz RH. Ispravno je možda da je svaki četvrti ... prikaži još! student na Sveučilištu iz RH. Novinarstvo Smiljka Šagolja!