ALARMANTNO

Svaka četvrta žena u BiH žrtva je nasilja

nasilje u obitelji
Vjeran Žganec-Rogulja/Večernji list/Pixsell
12.10.2013.
u 10:14

Od 2000. do kraja kolovoza ove godine u Sigurnoj kući zbrinute su 1.424 osobe

Svaka četvrta žena u Bosni i Hercegovini je žrtva nekog vida nasilja. Evaluacija statističkih podataka Sigurne kuće u Sarajevu ukazuje na podatak da se 70 posto žena vraća u obitelj, odnosno počinitelju nasilja - kazala je  u razgovoru za Fenu menadžerica Sigurne kuće u Sarajevu Mubera Hodžić-Lemeš. 

Kao razlog za povratak većine žena u obitelj, odnosno počinitelju nasilja ona navodi ekonomsku zavisnost žene,  povratak zbog djece, vjerovanje da se će se nasilnik promijeniti, različite pritiske od strane obitelji. 

Naglašava da nije problem u povratku žene u obitelj ukoliko postoji potpora i stručni rad sa počiniteljem nasilja.

Cilj društvene zajednice treba da bude reintegracija obitelji, ali na način da obitelj postane funkcionalna bez nasilja kao modela ponašanja. 

- Praksa rada u Sigurnoj kući ukazuje da je to moguće. Brojni su primjeri pozitivne reintegracije obitelji, gdje je počinitelj nasilja prihvatio suradnju, stručnu pomoć i potporu, a kao rezultat imamo sačuvanu obitelj - kaže Hodžić-Lemeš. 

Kapacitet Sigurne kuće je 35 osoba, odnosno deset žena, 15 djece i deset djevojaka, a trenutno u kući boravi osam osoba. 

Od 2000. do  kraja kolovoza ove godine u Sigurnoj kući zbrinute su 1.424 osobe od čega su 502 žene, 694 djece i 228 djevojaka. Na SOS telefon je zaprimljeno 9.077 poziva.  A svaka priča iz Sigurne kuće veoma je bolna. 

- Korisnice Sigurne kuće su najčešće osobe koje su bile izložene dugogodišnjem zlostavljanju tako da je svaki slučaj veoma specifičan. Najboljnije priče su priče djece koja su zlostavljana - kaže u razgovoru za Fenu  menadžeraica Hodžić Lemeš. 

Bivša korisnica Sigurne kuće koja je željela ostati anonimna kazala je u razgovoru za Fenu da je napustila muža kada ju je u osmom mjesecu trudnoće udario nogom u stomak. 

- Nakon uspješne rehabilitacije nisam mu se vratila. Danas živim sa svojim sinom i započinjem novi biznis. U pitanju je prodaja, ali to je sasvim dovoljno za mene i mog sina - kazala je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?