SASTANAK

Svaka bh. općina trebala bi imati povjerenstvo za istragu zločina

Sastanak
VL FOTO
28.02.2011.
u 16:49

Od potrage se ne smije odustajati. U samo tri dana u Travniku je ubijeno tri tisuće zarobljenika, navedeno je

Postupak istraživanja, obilježavanja i uređivanja grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća bila je tema sastanka održanog proteklog vikenda u Travniku. Organizator sastanka je Hrvatski intelektualni zbor u BiH, a uz dr. Milu Lasića, predsjednika Upravnog vijeća HIZ-a, i vicepostulatora fra Miljenka Stojića, sastanku su bili prisutni hrvatski dužnosnici općinskih i županijskih struktura političke, izvršne i zakonodavne vlasti.

Sustavne aktivnosti

Fra Miljenko Stojić, koji uporno i sustavno vodi aktivnosti traženja tijela ubijenih hercegovačkih franjevaca, a uključen je i u potragu za grobištima drugih žrtava partizansko-komunističkog terora i zločina, kazao je kako se od države ne može dobiti pomoć bilo koje vrste u ovim aktivnostima, ali to ne znači da se od potrage za grobištima žrtava treba odustati.

Primjer Širokog Brijega

A dobar primjer za to su aktivnosti koje se već godinu i pol vode u općini Široki Brijeg. Naime, u ovoj je općini još u rujnu 2009. formirano općinsko Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća, a odnedavno i u još nekim zapadnohercegovačkim općinama. Cilj je, kako je kazao dr. Lasić, krenuti s ovakvim aktivnostima i na drugim područjima gdje žive Hrvati, konkretno na području središnje Bosne, o čemu se na sastanku u Travniku razgovaralo, prije svega, informativno i savjetodavno.

„Zakonske regulative za ovakve aktivnosti u BiH i nema i uopće je ne treba čekati s viših razina vlasti i dovoljno je općinskom odlukom formirati istražno povjerenstvo“, kazao je dr. Lasić naglasivši kako najveći broj partizansko-komunističkih žrtava nije imao nikakva prava – na suđenje, na obranu, nisu imali pravo na život, pa ni na grob i znano mjesto vječnog počivališta. Prema mnogim ocjenama, upravo je Travnik jedno od najvećih hrvatskih stratišta i partizanskih zločina gdje je u samo tri dana (20. – 22. listopada 1944., kada je Travnik pao u partizanske ruke, nap.a.), ubijeno oko tri tisuće zarobljenih hrvatskih vojnika, ali i civila i bolesnika u travničkoj bolnici, a među žrtvama je bio i ne mali broj Bošnjaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?