ratni zločin

Sutra u Haagu započinje suđenje Goranu Hadžiću

hadžić
Reuters/PIXSELL
15.10.2012.
u 09:14

Vođa pobunjenih Srba u Hrvatskoj optužen je za progon tisuća i ubojstvo stotina Hrvata na okupiranim područjima Hrvatske tijekom Domovinskog rata

Pred sudskim vijećem suda u Haagu sutra, sa početkom u 9 sati, započinje suđenje Goranu Hadžiću, vođi pobunjenih Srba u Hrvatskoj koji je optužen za progon tisuća i ubojstvo stotina Hrvata na okupiranim područjima Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Hadžić je optužen i za razaranja pljačke počinjene u razdoblju od lipnja 1991. do kraja 1993. godine a tereti ga se i da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu s tadašnjim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem.

Bivša glavna tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte optužila ga je 2004. godine. Nakon što je na neki način saznao da se i njegovo ime nalazi na optužnici, koja je bila tajna, Hadžić je pobjegao i punih sedam godina se skrivao po Srbiji. Uhićen je 20. srpnja prošle godine na Fruškoj Gori, svega 20-ak kilometara zračne linije od obiteljske kuće u Novom Sadu. Prema najavama tijekom suđenja tužiteljstvo bi trebalo ispitati 141 svjedoka.

Pred hrvatskim sudovima ovaj nekadašnji skaldištar iz Pačetina, sela nedaleko od Vukovara, osuđen je u odsutnosti na ukupno 20 godina zatvora. Okupacijom dijelova Hrvatske Hadžić je postao jedan od čelnih ljudi tzv. Republike Srpske Krajine. Nazivan je gospodarem života i smrti a priča se i da je stekao ogromno bogatstvo pljačkom drveta, nafte…

>> U utorak počinje suđenje Goranu Hadžiću, posljednje u Haagu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije