Sportska iskustva

‘Susret protiv BiH najteži u karijeri’

Odbojka
27.02.2013.
u 11:51

U Danskoj je osvojila tri titule, tamošnji izbornici prepoznali su njen talent...

Proteklog vikenda odigrano je finale Kupa BiH u ženskoj odbojci između Jedinstva iz Brčkog i Gacka. Odbojkašice sa Save su uvjerljivo savladale Gačanke sa 3:0. Tijekom meča moglo se zaključiti kako se ženska bh. odbojka pokušava „dignuti“ unatoč brojnim problemima, prvenstveno financijskim, dotle po svijetu djeca koja su imala tek dvije - tri godine početkom rata postli su svjetski kalibri. Jedna među njima je i odbojkašica Melićijana Salisaphić, reprezentativka s kapetnaskom trakom Danske.

Teška utakmica

Iako kaže da je dušom i srcem za BiH, nikada nije nastupila za reprezentaciju BiH, a i za to postoje krupni razlozi, kaže Melićijana. 
- Niko me nije zvao, nikog to nije zanimalo. Prije dvije godine igrala sam protiv BiH. Iznenadili su se kad su vidjeli da sam `naša`, a nije moguće da to ranije nisu mogli znati. Ta utakmica mi je dosad najteža u karijeri. Ne zbog rezultata, pobijedile smo, već zbog košmara u kome sam odigrala cijeli meč razmišljajući da bi mi bilo baš lijepo da sam u dresu BiH. Ali, na žalost, tu se više ništa ne može promijeniti. Ja sam već pet godina kapetan Danske reprezentacije i to priznanje s radošću nosim. Melćijana je imala samo pet godina kada je s roditeljima 1992. krenula u izbjeglištvo. Preko Hrvatske - u Dansku. Odbojkašku loptu prvi put je dotakla u kampu, u “Sahari”. Igrali su stariji, a ona se nehatno umiješala – da “smeta”, ne znajući da će baš ovaj sport samo nekoliko godina kasnije biti njen izbor. Tim prije što je prvo krenula sa gimnastikom. Slučaj je opet htio da su u istoj dvorani trenirali odbojkaši, pa bi ona i prijateljica joj - Dankinja Marija - “uskakale” u jednu od postava kojoj bi nedostajao igrač. I tako, malo-pomalo, sve više je privlačila odbojka, da bi se, nakon Tarupa, vrlo brzo našla u ekipi “DHG” iz Odensea. Ova ekipa nije bio osobito jaka, pa se u nedostatku sredstava raspala, ali to nije pokolebalo Melćijanu, u odbojkaškom razvoju. Prelazi u daleko jaču “Fortunu” s kojom osvaja tri titule prvaka i tri puta Kup Danske. Igrala je jedno vrijeme i za “Holte” iz Kopenhagena, gdje je u oba natjecanja osvajala srebrene medalje. Sada se upravo priprema da sa Fortunom u završnici prvenstva Danske pokuša osvojiti i četvrtu titulu prvaka. Talent i dobre igre Melćijane Salispahić nisu, naravno, promakle ni danskim izbornicima. Sa 17 godina ona je zaigrala u juniorskoj reprezentaciji ove zemlje, a sa 18 u Luksemburgu debitirala i u najboljoj seniorskoj reprezentaciji. Dosad je odigrala 60 reprezentativnih utakmica, a već pet godina je kapetan reprezentacije. 

Velika čast

- Velika je čast kad nekome tko nije rođeni Danac ukažu takvo povjerenje. Trudim se da to u svakom pogledu opravdam. Inače, ja sam u timu korektor, a napadam s dijagonale. I zaista uživam u ovoj igri. Melćijani je 25 godina. U punoj je sportskoj zrelosti. Koliko će se još dugo družiti sa odbojkaškom loptom zavisi od obaveza u privatnom životu. Završila je studij ekonomije i prava, ima još samo diplomski do “mastersa”, a u travnju počinje da radi u Organizacijskom odboru idućeg Europskog prvenstva. - Pokušat ću, kaže, da uskladim sve obaveze i igrat ću sve dok budem u vrhunskoj formi. Ne mogu tek tako prestati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije